banner

Bakan Dinçer’den ALO 147 eleştirilerine yanıt




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Alo 147'ye ayda ortalama 80 bin çağrı geldiğini, bunun 10 binde 1'inin öğretmenler için yapılan şikayetlerden oluştuğunu bildirdi.

Dinçer, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, eğitimde, küresel düzeydeki farkı kapatacak türden faaliyetlere ağırlık verdiklerini söyledi.

Çocuklara küresel ve ulusal düzeyde ihtiyaç duyulan bilgi ve yetenekleri kazandırmayı ve çocuklara toplumsal ve ahlaki değerleri, millet olma bilincini, sosyal sorumlulukları aşılamayı hedeflediklerini belirten Dinçer, çalışmaları değerler üzerinden yürütmeye özen gösterdiklerini kaydetti.

Cumhuriyet tarihi boyunca değerler üzerindeki hassasiyetin korunduğuna işaret eden Dinçer, bu hassasiyetin 2006 yılından sonra farklı uygulamalarla gündeme geldiğini ifade etti. Dinçer, ''Bu dönemde daha çok değerlerin kendisi öğretilirken, şimdi hem değerlerin kendisi öğretiliyor hem de okutulan derslerin içinde diğer disiplinlerin kazanımları yer alıyor. Bütün derslerin müfredatı da bu yönde hazırlandı. Derslerde bağımsızlık, bilimsellik, doğruluk, hoşgörü, yardım severlik, merhamet, öz güven, barış, girişimcilik, cömertlik, duyarlılık, vefa gibi pek çok değerlerimizin her birisi işleniyor'' diye konuştu.

Alo 147 çağrı merkezine yönelik eleştirilerde ciddi anlamda haksızlık yapıldığını belirten Dinçer, ''Ayda ortalama 80 bin kişinin müracaat ettiği bu çağrı merkezinde 100 kişi çalışıyor. Bunlardan 50'den fazlası Van depreminden sonra özürlü kalmış kişiler. Gelen çağrıların yüzde 89'u bilgi edinme ile ilgili, yüzde 6'sı taleplere yönelik, yüzde 4'ü genel anlamda şikayetlere ilişkin. 10 binde biri öğretmenler için yapılan şikayetlerden oluşuyor. Yüzde 1'i de görüş öneridir'' dedi.

MEB’e ayrılan bütçenin yüzde 80’i öğretmen maaşlarına ayrılıyor

Eğitim yatırımlarının yalnızca altyapıdan ibaret olmadığına işaret eden Dinçer, ancak eğitim kalitesinin artırılmasında altyapının önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Dinçer, Bakanlığın eğitimde yalnızca altyapı çalışması için değil, eğitim niteliğinin artırılması için de yoğun çaba harcadığını dile getirdi.

Bakan Dinçer, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in, Bakanlığın bütçesine ilişkin verdiği istatistik bilginin doğru olduğunu, bu bilgileri kendilerinin zaten açık şekilde yayımladığını ifade etti. Ancak rakamların iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:

''Evet, Bakanlık bütçesi içinde yatırım bütçesinin payı düşüyor. Ama biraz daha ayrıntılı bakın. 1990'larda okullaşma oranı yüzde 50'nin altındaydı ve 200 bine yakın öğretmen vardı. O zaman Bakanlık bütçesinden yatırım için ayrılan pay fazlaydı.

Bakanlığın bütçesinin önemli bölümü öğretmen ücretlerine gidiyor. Yüzde 80, maaşlara ayrılmış durumda. Ama bu, yatırım için ayrılan kaynağın düşük olduğunu göstermiyor. Yatırım için 3,5 milyar ayrıldı. Miktar olarak düşük değil, Bakanlığın büyüyen bütçesinin içinde küçük kalıyor. On yıl önce derslik ihtiyacı yüzde 50'ydi. Şimdi yüzde 30'un altında. Derslik ihtiyacımız bir gün kalmadığında, 'yatırıma para ayırmıyorsunuz' eleştirisi de anlamsız kalacak. İhtiyaçlar nerede yoğun ise kaynakların da zaman içinde birinden diğerine kaydırılması doğrudur.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.