banner

Makedonya’da ‘Türkçe Eğitim Bayramı’ kutlanıyor




Makedonya'da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı" kutlamaları, ülkenin doğusundaki Radoviş kentinde düzenlenen etkinlikle başladı.

Radoviş'teki kutlamalara, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği yetkilileri, Radoviş Belediye Başkanı Robert Velkov, Makedonya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği (MATUSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş.

TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, burada yaptığı konuşmada, "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı" kutlamalarında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TİKA'nın 2005 yılından bu yana Makedonya'da yaşayan soydaşların yanında olduğunu belirten Çevik, "Önümüzdeki günlerde sizleri ve bütün bölgeyi tek tek ziyaret ederek beraber oturup konuşacağız ve sorunlarınıza beraber çözüm arayacağız" dedi.

Konuşmasına Türkçe "iyi akşamlar" ve "selamün aleyküm" diyerek başlayan Radoviş Belediye Başkanı Robert Velkov'un bu jesti, vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Kutlamaların kendi kentlerinde başlamasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Velkov, "Bizim belediyemizde yaşayan ve kendileriyle ortak bir yaşam inşa ettiğimiz Türk halkını da selamlarken, asırlardır süregelen bu ilişkilerimizin bundan sonra da devam edeceğini belirtmek istiyorum. Umuyorum ki bizim şehrimizdeki yeni nesiller de bunu uygular. Sadece bu şekilde şehrimiz ve ülkemiz için iyi bir gelecek sunabiliriz" diye konuştu.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim de 21 Aralık'ın ülkede yaşayan Türklerin milli bayramı olduğunu ve bu günün burada yaşayan Türklerin varlığının ifadesi anlamı taşıdığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, ülkede Türkçe eğitime verdikleri destek dolayısıyla emekli öğretmenlere plaket takdim edildi.

"Yeni Hayat", "Kardeşlik" ve "Bahar" adlı halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle renk kattığı kutlama programı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki "Lale" grubunun konseriyle sona erdi.

Kutlamalar yarın da devam edecek

Türkçe Eğitim Bayramı kapsamındaki kutlamalar bugün Kırçova'da yarın ise başkent Üsküp'te düzenlenecek programlarla devam edecek.

Başkent Üsküp'te yarın yapılacak kutlamalara, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılması bekleniyor.

2007'den bu tarafa kutlanıyor

Makedonya'da yaşayan Türklerin 2007 yılından bu yana kutladığı bayram, ilk kez üç farklı şehirde kutlanmış olacak.

Parlamentonun 2007 yılında onayladığı yasayla Makedonya'da yaşayan Türkler de resmi bir bayrama sahip oldu. Söz konusu yasayla Makedonya'da yıl içinde tüm Makedonya vatandaşlarına 11 gün, Ortodokslar'a 5 gün, Katolikler'e 3 gün, Türk, Arnavut, Sırp, Ulah, Makedon, Romen ve Boşnaklar'a da birer gün resmi bayram hakkı tanındı.

Üsküp'te bulunan Tefeyyüz İlkokulu'nda 21 Aralık 1944 tarihinde yeniden Türkçe eğitime başlanması dolayısıyla bu gün, ülkede yaşayan Türkler için tarihi bir anlam taşıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.