banner

Bakan Dinçer, eğitimde 2013 hedeflerini anlattı




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, mesleki eğitimde etkinlik ve verimliliği sağlayacak bir yönetişim yapısı kurgulanmasının önemli olduğunu belirterek, ''Yeni yapılanmada hem eğitimin altyapısı oluşturmada hem de özel sektöre, iş adamlarına, ilgili sektöre yönelik olarak bu sektörlerin payının artırılması konusunda yeni çalışmalar yürütmekteyiz'' dedi.

Dinçer, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen ''Otelcilik ve Turizm İşletmelerinde Uygulamalı Eğitim Projesi''nin kapanış konferansında, AB Bakanlığı Ulusal Ajans işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile 125 öğrenci ve 17 refakatçi öğretmenin İtalya, Portekiz, İspanya ve Almanya da aldıkları ortalama 14 haftalık işbaşı eğitimlerini başarıyla tamamladıklarını ifade etti.

Uluslararası öğrenci hareketliliğine önem veriyoruz

Günümüz dünyasında uluslararası öğrenci hareketliliğinin sadece yükseköğretimde değil, mesleki ve teknik eğitim alanında da artan bir öneme sahip olduğuna dikkati çeken Dinçer, uluslararası öğrenci hareketliliğinin önem verdikleri konuların başında geldiğini söyledi.

Bilgi temelli bir ekonomide çocukların bir meslek edinmelerinden ziyade, öğrenme becerisine sahip olmalarını, analitik düşünmelerini ve hayat boyu öğrenme sürecinin aktif bir öznesi haline gelmelerini önemsediklerini vurgulayan Dinçer, çabalarının öğrencilerin en az bir yabancı dili çok iyi öğrenmeleri, ileri teknolojiyi kullanma ve teknolojiyi üretebilme becerileri kazanmaları ve ekonomiye katma değer oluşturabilmeleri doğrultusunda olduğunu belirtti.

Ekonomi için mesleki ve teknik eğitimin hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakan Dinçer, yüksek teknolojinin kullanıldığı bilgi temelli ekonomilerde, iş gücünden beklenen niteliklerin geçmişle kıyaslanmayacak kadar yüksek bilgi ve beceri gerektirdiğini ifade etti.

''Türkiye, kendi yeterliliklerini belirlemeye çalışıyor''

Dünyada 2020 yılına kadar 600 milyon civarında yeni iş yaratılamazsa ciddi anlamda demografik sorunlarla karşılaşılacağına dikkati çeken Dinçer, tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya doğru bir geçiş süreci yaşandığını, bu durumun, oluşan kutupların kendi yeterlilik seviyesini belirlemeye başlamasına neden olduğunu anlattı.

Avrupa Birliği'nin de kendi yeterliliklerini belirlemek amacıyla çalışmalarına başladığını aktaran Dinçer, bu doğrultuda Türkiye'de de kendi yeterliliklerini hazırlayarak uluslararası seviyede tanınırlığını sağlama yönünde olumlu adımlar atıldığını ve bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Öncelik mesleki eğitimde etkinlik ve verimlilik

Mesleki eğitimde etkinlik ve verimliliği sağlayacak bir yönetişim yapısı kurgulanmasının önemli önceliklerinden birisi olduğunu anlatan Dinçer, ''Yeni yapılanmada hem eğitimin altyapısı oluşturma konusunda hem de özel sektöre, iş adamlarına, ilgili sektöre yönelik olarak bu sektörlerin payının artırılması konusunda yeni çalışmalar yürütmekteyiz. Bu doğrultuda, dünyadaki gelişmeler mesleki eğitimi gözden geçirmemizi gerektiriyor'' dedi.

Mesleki teknik eğitim alanına özel sektörün yatırım yapmasını teşvik etmek amacıyla yasal düzenlemelerin tamamlandığını söyleyen Dinçer, ''Organize Sanayi Bölgelerinde özel okul statüsünde açılacak mesleki ve teknik okullarda eğitim görecek her öğrenci için resmi okullarda öğrenim gören bir öğrenci için okul türüne göre devlete maliyetinin 1,5 katına kadar destek verilmesine imkan sağlamış bulunmaktayız'' diye konuştu.

''Gençler, büyük şairleri sadece not almak için öğrenmemeli''

Gençlerin geçmiş birikime ve kültürel zenginliğe kayıtsız kalmaması gerektiğinin altını çizen Dinçer, gençlerin Türk edebiyatının büyük yazar ve şairlerini sadece not almak, sınıf geçmek için değil, dilini ve ufkunu geliştirmek, kendini zenginleştirmek, bir tarih bilinci kazanmak, kendini tanımak ve anlamak için öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un da Türk edebiyatının büyük şairlerinden biri olarak yeniden ve yeniden okunması gereken büyük bir şair ve fikir adamı olduğunu anlatan Ömer Dinçer, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 76. yılında rahmetle şükranla andığını sözlerine ekledi.

Bakan Dinçer'in konuşmasının ardından projeye katılan öğrenci, öğretmen ve yöneticilere plaket verildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.