banner

Sınıf tasarımı başarıyı yüzde 25 artırıyor




İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, iyi tasarlanan sınıflar, öğrencilerin başarısını yüzde 25 oranında artırıyor.

İngiltere'de okullardaki sınıfların tasarımları ile öğrenci başarısındaki ilişki incelendi. Araştırmada iyi havalandırılan, doğal ışık alan, iyi tasarıma sahip sınıfların, başarıyı yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı.

Blackpool'da 7 okulda yapılan ve bir yıl süren araştırmada, öğrencilerin matematik, yazı ve okuma derslerindeki başarı seviyesi ölçüldü. Sınıflar ise doğal ışık, havalandırma, gürültü seviyesine göre değerlendirildi.

Salford Üniversitesi'nden Prof. Peter Barrett, "Binaların insanlar üzerindeki etkisi olduğu biliniyordu. Ancak ilk defa başarı seviyesi ile ilişkilendirilen bir araştırma yapıldı. Bu kadar etkili olduğunu ise bilmiyorduk" dedi.

18 AY DAHA SÜRECEK

Mimari ve tasarım blogu Dezeen'in haberine göre; araştırmanın 18 ay daha sürdürülmesi ve değişik bölgelerdeki 20 okulun değerlendirilmesi planlanıyor.

İngiliz hükümetinin standart sınıf büyüklüğü gibi kurallar getirdiği okullara yönelik tasarım programı, 31 Ekim'de uygulanmaya başladı.

Mimarlar ve eğitim uzmanlarından görüş alınarak sürdürülecek programda aydınlatma ve havalandırma koşullarında iyileşme sağlanması planlanıyor.

Mimarlar ise bu araştırma doğrultusunda, programdan bağımsız olarak daha yaratıcı ve özgün tasarımlara imza atmak istiyor.

(ntv)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.