banner

Bireysel başvuru harcına iptal istemi




Anayasa Mahkemesi’ne ‘bireysel başvuru harcı’nın iptali istemiyle başvuru yapıldı

Avukat Sedat Vural, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda ödenen harcın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve uluslararası sözleşmelerin temel hak ve özgürlüklere ilişkin ilgili maddelerine aykırı olduğunu öne sürdü.

Vural, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda yatırılan harcın, temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğinin tespit edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı

Avukat Vural, başvuru dilekçesinde, harcın AİHM'de yapılan başvurularda alınmadığını, harcın AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve uluslararası sözleşmelerin temel hak ve özgürlüklere ilişkin ilgili maddelerine aykırı olduğunu savundu.

Vural başvurusunda, harcı düzenleyen 492 sayılı Harçlar Kanununun ilgili maddesinin de resen iptaline karar verilmesini de istedi.

AİHM'in başvurularda harç alınmadığını, bu uygulamasını adil yargılamanın gereği olarak gördüğünü kaydeden Vural, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

''İtiraz konusu kuralla getirilen sınırlama, ülkemiz gelir eşitsizliği ve yoksulluk dikkate alındığında adil Yargılanmaya en çok ihtiyacı bulunan dar gelirli yurttaşlarımızın hak arama özgürlüğünü maddi ölçütlere bağlayarak kısıtlamakta; bu kısıtlama toplumda adalete ancak parası olanlar ulaşır anlayışının yaygınlaşmasına ve böylece tüm toplum düzeninin zarar görmesine ve eşitsizliğe neden olacağından sosyal hukuk devleti ilkesine açıkça aykırılık taşımaktadır. İtiraz konusu kural, vatandaşa bir davası için dava harcı yanında ikinci bir harç ödemeye zorlaması nedeniyle evrensel ve Anayasal bir hak olan etkin hukuk yoluna başvurmaya, bu bağlamda hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlamadır.''

Başvuru harcı 198 lira 35 kuruş oldu

Bu arada, 1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 69 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan (I) sayılı Tarife'de 2013 yılında Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru için yatırılacak harç miktarı, 172 lira 50 kuruştan, 198 lira 35 kuruşa çıkarıldı.

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan duyuruda, başvurucuların hak kaybına uğramamaları ve gereksiz yere yazışmalara sebebiyet verilmemesi bakımından 2013 yılı bireysel başvuru harcının 198 lira 35 kuruş olarak yatırılması konusunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi istendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.