banner

Yasaklı kitaplar özgürlüğüne kavuştu




''3. Yargı Paketi''ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011'e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart hakkındaki yasak kalktı.

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin aralarında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 3 kitabının da bulunduğu 13 yasaklı kitabın, ''yasağının devamı'' talebi hakimlikçe reddedildi.

''3. Yargı Paketi'' olarak adlandırılan ve 5 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren kanunun 78. maddesiyle Basın Kanunu'na eklenen geçici madde, 31 Aralık 2011'e kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararlarının, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelmesini öngörüyordu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderdiği listede yasaklı 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart bulunuyordu.

Yayın listesini inceleyen Basın Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, listedeki Sıkıyönetim Mahkemeleri, DGM ve CMK'nın 250. maddesiyle görevli mahkemelerce yasaklanan yayınlarla ilgili listeyi gereğinin takdiri için Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne göndermişti.

Kayral, TMK 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne gönderilen yasaklı yayınlar dışındakilerle ilgili, mahkemeden ''yasağın devam etmesi'' isteminde bulunmamış, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

Öcalan'ın kitapları da serbest

Kitapları inceleyen TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt'un, aralarında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 3 kitabının da bulunduğu 13 kitap hakkında ''yasak kararının devamı'' isteği, TMK'nın 10. maddesiyle görevli 3 Nolu Hakim Halil İbrahim Kütük tarafından reddedildi.

Ret kararının, Basın Kanunu'nun ''el koyma, dağıtım ve satış yasağı''nı düzenleyen 25. maddesi doğrultusunda, ''usul eksikliğinden'' verildiği öğrenildi.

Böylece, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart hakkındaki yasak kalktı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.