banner

Açık eğitim’e 8 yıl zorunluluğu




AK Parti 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim teklifinde değişikliğe gidiyor. Öğrencilere zorunlu eğitimi açık öğretim yolu ile tamamlama şansı ilköğretimin 2’nci kademesinden sonra verilecek.

Hükümet, kamuoyunda kız çocuklarının eğitimini kesintiye uğratacağı tartışmaları yaratan 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim teklifinde operasyona hazırlanıyor. Ak Parti, “açık eğitimin” teklifte olduğu gibi 1’inci 4 yıl yerine, 2’nci 4 yıldan sonra yapılmasını önerecek. TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda sert tartışmalardan sonra alt komisyona havale edilen teklifte bir dizi revizyon yapılacak. Ak Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifin, “İlköğretim birinci kademe sonrasında hangi açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir” hükmü değiştirilecek.

Planlanan değişiklikle öğrencilere zorunlu eğitimi açık öğretim yolu ile tamamlama şansı ilköğretimin 2’nci kademesinden sonra verilecek. Bir öğrenci, 14 yaşından sonra açık öğretim programları ile yani okula gitmeden evinde zorunlu eğitimin geri kalan 4 yılını tamamlayacak. Ancak bu düzenleme ilk 8 yıllık eğitimin kesintisiz olması anlamına gelmiyor. Ak Parti teklifteki, 4+4 bölümüne ilişkin uygulamasından vazgeçmiyor. Bu da imam hatip okullarının orta kısmının açılması ve öğrencilerin mesleki eğitime ilk 4 yıldan sonra yönlendirilmesi anlamı taşıyor.
 

Başarı puanı değişecek

Bir değişiklik de “başarı puanı” bölümü için planlanıyor. Teklif, üniversiteye girişte önem taşıyan başarı puanının hesaplanması konusunda, “Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçük 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür” hükmündeki 500, 250 olarak değiştirilecek. Böylece başarı puanı yüksek olanlar ile düşük olanlar arasında haksız rekabet olması önlenmeye çalışılacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.