banner

Harvard'da bir başörtülü akademisyen




Boşnak araştırmacı Dr. Zilka Spahiç Şilyak, dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'nde çalışan ilk başörtülü akademisyen oldu.

zilkaAvrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı Amra Babiç ve ilk başörtülü belediye meclis başkanı Edina Gabela'nın ardından dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'ndeki ilk başörtülü akademisyen de Bosna-Hersek'ten çıktı. Üniversiteye misafir öğretim görevlisi olarak kabul edilen Dr. Zilka Spahiç Şilyak, Harvard'daki ilk baş örtülü akademisyen oldu.

Toplumsal cinsiyet araştırmaları alanında çalışan Şilyak yaptığı açıklamada, eğitimin Bosna-Hersek'in en büyük sermayesi ve aynı zamanda başarılı olabilmesi için tek şansı olduğunu söyledi.

ABD'nin dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'ne gidiş nedeninin Bosna-Hersek'teki barışın inşasını tanıtmak olduğunu ifade eden Şilyak, "Son yıllarda aralıksız olarak barış inşası üzerine çalışıyorum. Çünkü ülkemizin dünyada savaşla, zulümle, mahkeme kararlarıyla tanınan bir imajı var. Benim Harvard'a gidişimdeki en büyük motivasyonum, son 20 yıldır insan olunabileceğini göstermek ve en zor zamanlarda dahi dini ve ırkı önemsemeksizin komşusunu korumaya hazır olan Bosna-Hersek kadının bu çabasını tanıtmak oldu" diye konuştu.

"Dinde kadın çalışmaları" konulu eğitim programında uzman Leila Ahmet ve Elizabet Schussler isimli akademisyenlerle birlikte çalışan Şilyak, başta bu iki isim olmak üzere Harvard'da birlikte çalıştığı diğer akademisyenlerin de Bosna-Hersekli bir akademisyenin barış ve barış çabalarıyla ilgili ders vermesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

1968 doğumlu olan Dr. Zilka Spahiç Şilyak, 2007 yılında Sırbistan'daki Novi Sad Üniversitesi'nin Arizona Üniversitesi ile yürüttüğü ortak program kapsamında doktora eğitimini tamamladı. Geçen yıl Harvard Üniversitesi'nden misafir akademisyen daveti ve bursu alan Şilyak en az bir yıl bu üniversitede çalışacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.