banner

Üniversiteler boş kalmasın




YÖK yasa taslağının yetersiz olduğunu savunan üniversiteler, açık kalan kontenjanlar için taban puanının düşürülmesini istiyor

Yükseköğretimin geleceğini belirlemek, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için yeniden düzenlenen YÖK yasa taslağı hükümet ve üniversitelerden destek görmedi. Düzenlenen toplantıda bir araya gelen Vakıf Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Sarıcaoğlu. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yükseköğretim Meclisi Başkanı Bekir Okan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptıkları ortak açıklamada, düzenlenen YÖK taslağı ile Türkiye'nin ileriye taşınmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları söylediler: "Geçtiğimiz yıl 1.7 milyon öğrenci sınava girdi. 700 bin öğrenci dışarıda kaldı. Bir tarafta talep varken, bir tarafta üniversitelerde kontenjan açığı var. Bu durum, anlaşılır bir durum değil. Öğrenciler, üniversite okumak için liseye gidiyor. Üniversiteler bölüm açmış. Bölüm için öğretim üyelerini görevlendirmiş. Fiziki imkânlar sağlanmış. Laboratuvarlar kurulmuş. 100 öğrenci yerine, ancak 10 öğrenciyi okutabiliyorsunuz. Bu durum hem ekonomiye hem ülkeye ve ülkenin geleceğine zarar veriyor."

NELER YAPILMALI?

Üniversite adayları, her yıl girdikleri sınav sonucunda tercih ettikleri bölümlere, aldıkları puanlar karşılığında yerleşiyorlar. Yerleştirme işlemi sona erdiğinde, üniversitelerde boş kontenjanlar kalıyor. Boş kontenjanlara yerleşmek isteyen öğrencinin puanı, o bölüme en son giren öğrencinin puanının altında olmaması gerekiyor. Bu nedenle boş kontenjanlara başvuru yapılamıyor. YÖK'ün açık kalan kontenjanlarda, taban puanı düşürmesini isteyen üniversiteler, yabancı öğrencilerin Türkiye'ye gelmesini sağlamak için çalışma yapılmasını ve birkaç yıl yabancı öğrencilerin bir kısmına devlet bursu verilmesi gerektiğini dile getirdiler.

TASLAKTA NELER OLMALI?

 Ar-Ge ve İnovasyon.

 Yükseköğretimin finasmanı.

 Üniversite ve sanayi işbirliği.

 Akreditasyon.

 Yurtdışından öğrenci alımının teşviki.

(Yaşar Özay Sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.