banner

‘102 bin asgari ücretliye maaş, 500 okul yapılabilir’




Başbakan Erdoğan,  Türkiye'de günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmeğin israf edildiğini, bir yılda israf edilen ekmeğin ekonomik değerinin karşılığı olarak, 102 bin asgari ücretliye maaş ödenebileceğini, 500 okul yapılabileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, ''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası''nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen törende, ''Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız'' dedi.

Türkiye'de günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmeğin israf edildiğini bildiren Erdoğan, bir yılda israf edilen ekmeğin ekonomik değerinin karşılığı olarak, 102 bin asgari ücretliye maaş ödenebileceğini, 500 okul yapılabileceğini söyledi.

10 milyon kişi açlıktan ölüyor

Şu anda dünyada yılda 870 milyon insanın yani dünya nüfusunun yüzde 12,5'inin yetersiz beslendiğine dikkati çeken Erdoğan, ''Yılda 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Bu çok acı bir tablo. Ama bu tabloyu çok daha acı hale getiren bir başka gerçek var. Dünyada yılda 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor'' dedi.

Yiyin efendiler yiyin

Geçen hafta Gabon, Nijer ve Senegal'e gittiğini, oralarda halkın arasına karıştığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Oradaki sefaleti gördük, açlığı gördük, fakirliği gördük...Biz bu kampanyayı çok büyük bir özenle, önemle ele almamız lazım. Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamayan yığınlar diğer tarafta ise tıka basa doyan, yemediğini de çöpe atan bir kitle var. Hani Tevfik Fikret'in var ya, 'Yiyin efendiler yiyin' diyor. 'Aksırıncaya, tıksırıncaya, patlayıncaya kadar yiyin' diyor ya. İşte maalesef böyle bir güruh var. Bu sürdürülebilir bir tablo değildir, bu adil bir tablo değildir, bu kalkınma ya da refah da değildir. Bu hırstır, tamahtır, açgözlülüktür. İşte yaşanan ekonomik krizlerin, çöküşlerin, savaş ve çatışmaların altında da bu adaletsizlik vardır.''

Kamunun yaz kampları

Başbakan Erdoğan, son Bakanlar Kurulu toplantısında kamu kurumlarının ''gayrimenkul israfı'' üzerinde durduklarını belirterek, ''Buralarda çok ciddi israf var. Neden? Senede 1-2 ay gidecekler, tatil yapacaklar, kamp yapacaklar. Ondan sonra ne olacak? Ondan sonra 10 ay buralar çıplak, çürümeye yüz tutacak. Neymiş Kamu mensuplarının oralarda yazın tatillerini geçirmesine fırsat vermek. İlla devlet böyle bir şeyi yapacaksa, belli otellerle anlaşırsın, oralarda gider yazın o tatillerini yaparlar. İşin sevki idaresi budur, anlayış budur ama bu tür anlayışlar bize maalesef yerleşmedi'' diye konuştu.

Beyaz ekmek sofralarımızdan kaldıralım

Beyaz ekmeğin artık sofralarda kaldırılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, geçen günlerde ilgili bakana ''Artık ekmek işinde farklı bir döneme girmeliyiz. Beyaz ekmek denilen ekmeği sofralarımızdan kaldıralım, artık has, samimi buğday unundan ekmek üretelim, bunun yanında kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim'' dediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, bugün başlatılan kampanyayı çok önemsediğini vurgulayarak, kampanyanın ciddiyetle, kararlılıkla takip edilmesi ve yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

Başbakan Erdoğan, ''Allah hiçbirimizi bir dilim kuru ekmeğe muhtaç etmesin'' diyerek konuşmasını bitirdi. Erdoğan, daha sonra fuayede bayat ekmeklerden hazırlanan ikramlıkların tadına baktı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.