banner

Okula başlama yaşı değişti




İlköğretimi 4+4+4 modeliyle kesintili hale getiren yasa teklifi Meclis Milli Eğitim Alt Komisyonu’nda önemli değişikliklere uğradı. İlköğretime başlama yaşı 6'dan 5'e çekildi.

AKP’nin zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren teklifi alt komisyonda yenilendi. Teklifin son metnine göre kız çocuklarının eğitim dışı kalacağı eleştirilerine neden olan ilk kademe sonrası açıköğretim imkanı ikinci kademe sonrası için düzenlendi. Okula başlama yaşı bir yaş geriye çekilirken çıraklık yaşını 14’ten 11’e düşüren düzenlemeden vazgeçildi. İkinci kademede dini dersler gibi öğrencilere istedikleri yönde seçmeli ders imkanı sunulurken zorunlu ortaöğretim uygulamasının da önümüzdeki eğitim yılında başlamasına karar verildi.

AKP Grup Başkanvekillerinin ortam imzasıyla getirilen 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon çalışmaları tamamlandı. Komisyonun kabul ettiği teklifin son şeklinde yapılan önemli değişiklikler şöyle oldu:

AÇIKÖĞRETİM İKİNCİ KADEMEDEN SONRA BAŞLAYACAK

Teklifin ilk halinde ilk 4 yıllık kademenin ardından öğrencilere açık öğretime devam imkanı veriliyordu. Bu düzenleme özellikle kız çocuklarının örgün eğitim dışında kalacağı eleştirilerine neden olunca açıköğretime gitme imkanı ikinci kademeden sonrası için düzenlendi. Öğrenciler 4+4’ten sonra eğitimlerine açıköğretim imkanlarıyla devam edebilecek.
 

OKULA BAŞLAMA YAŞI BİR YIL AŞAĞI ÇEKİLDİ

Teklifte en sürpriz düzenlemelerden biri okula başlama yaşı ile ilgili oldu. İlköğretime başlama yaşı 6’dan 5’e çekildi. Bu düzenleme teklifte şöyle yer aldı:

“Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter. Teklif ilk getirildiğinde okul öncesinin de zorunlu eğitime katılması gerektiği tartışmalarına neden olmuştu. Okul yaşı aşağı çekilerek fiili olarak okul öncesi de zorunlu eğitime eklenmiş oldu.

CHP’li Serter bu düzenlemenin ortaöğretimin de bir yıl öne çekilmesi anlamına geldiğini belirterek şerh koydu. MHP’li Yeniçeri ise uygun buldu. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik yaşın öne çekilmesinin 1 yıl değil 9 ay olduğunu, okula başlama yaşının da 194 ülkenin 111'inde bu yönde olduğunu belirterek teklifteki değişikliğe destek verdi.

İKİNCİ KADEMEYE SEÇMELİ DERSLER GELİYOR

Alt komisyonda son şekli verilen teklifte yönlendirme ile ilgili de önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre ilköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. Bu madde sayesinde imam hatip lisesinde okumak isteyen öğrenciler fazladan dini konularla ilgili seçmeli dersler de alabilecek. CHP İstanbil Milletvekili Nur Serter, “Siz seçmeli ders koyuyorsunuz ama Bakan ‘orta bölüm imam hatip açılacak’ diyor. Bizde bu güven kaybına yol açmakta. Seçmeli dersi destekliyoruz, ama bu düzenlemenin arka planında ortaokulda da imam hatip düzenlemesi çıkabileceği için öyle bir güvensizliğimiz olduğu için muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi.

ÇIRAKLIK YAŞI 11’E İNDİRİLMEYECEK

Getirilen teklifte en çok eleştirilen maddelerden biri çıraklık eğitim yaşının 14’ten 11’e düşürülmesi olmuştu. Bu düzenlemeden uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ve çocuk işçiliğinin önünü açacağı eleştirileri üzerine vazgeçildi. Çıraklık yaşında mevcut uygulama devam edecek.

UYGULAMA YENİ EĞİTİM YILINDA BAŞLAYACAK

Yapılan değişiklik ile 12 yıla çıkartılan zorunlu eğitimin ne zaman başlayacağı da netleştirildi. Buna göre zorunlu ortaöğretime 2012-2013 yılından itibaren başlanacak. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkili olacak.

(milliyet)

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.