banner

Okullarda siber eğitim dersleri verilecek




FATİH Projesi kapsamına siber güvenlik eğitimleri dâhil edilecek. 

Son dönemde artan siber saldırılara tedbir almak amacıyla Siber Güvenlik Stratejisi'ni hazırlayan hükümet, siber güvenlik alanındaki akademik eğitimleri de artırma kararı aldı.

Bu kapsamda, bu alanda doktora ve yüksek lisans programları açılacak. İlk, orta, lise öğretimi ve yaygın eğitimde siber güvenlik eğitimleri yaygınlaştırılacak. Meslek liselerinin bilgisayar programcılığı bölümlerinin müfredatına siber güvenlik eklenecek.

FATİH Projesi kapsamına siber güvenlik eğitimleri dâhil edilecek. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım'ın başkanlığında yeni oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu, 2013-2014 dönemine ilişkin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nı hazırladı. HABERTÜRK'ün edindiği bilgilere göre, stratejide yer alan hedefler şöyle:

SİBER GÜVENLİK DOKTORASI

Siber güvenlik konusunda akademisyen yetiştirilecek. Üniversitelerde siber güvenlik eğitimleri yaygınlaştırılacak. Bu alanda doktora ve yüksek lisans programları açılacak. Siber güvenlik altyapısının geliştirilmesi ile ilgili YÖK'te bir komisyonun kurulacak. İlgili branşların lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesi müfredatlarına siber güvenlik ile ilgili dersler eklenecek. Siber güvenlik konusunda yaz kampları düzenlenecek.

SİBER GÜVENLİK FATİH PROJESİ'NE EKLENECEK

Üniversiteler arası siber savunma yarışmaları düzenlenecek. İlk, orta, lise ve üniversite kategorilerinde bilgi güvenliği bilinçlendirme video/poster yarışmaları organize edilecek. İlk, orta, lise öğretimi ve yaygın eğitimde siber güvenlik eğitimleri yaygınlaştırılacak. Meslek liselerinin bilgisayar programcılığı bölümlerinin müfredatına siber güvenlik eklenecek. FATİH Projesi kapsamına siber güvenlik eğitimleri dâhil edilecek.

SİBER OLAYLARA MÜDAHALE MERKEZİ

Siber olaylar delillendirilecek. Saldırı sonrasında incelenmek üzere güvenilir delillerin elde edilmesi için ilgili kamu kurumları kayıt mekanizması kuracak. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kurulacak. USOM kapsamında da Sektörel ve Kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) oluşturulacak. Bu merkez ve ekipler, 7/24 esasına göre çalışacak. Her bir kamu kurumu için ayrı SOME'ler kurulacak.

KRİTİK ALTYAPILAR TESPİT EDİLECEK

Siber tehditlerin doğrudan hedefi haline gelen ve zarar görmesi halinde toplum düzenini bozabilecek kritik altyapılar tespit edilecek. Belirlenecek bir kritik altyapının sektörel risk analizi yapılacak. Bu kritik yapının korunması için gereken tedbirler belirlenip uygulanacak. Her kurumun yıllık güvenlik testi yapması zorunlu olacak.

HASSAS VERİLER YEDEKLENECEK

Kamunun hassas verileri yedeklenecek. Kamu kurumlarının internet sayfaları yerli veri merkezlerine taşınacak. İnternet sayfalarını kendi bünyesinde barındırmayan kurumlar arasında belediyeler, hastaneler, il/ilçe kamu birimleri yer alıyor. Veri sızmasının tespitine yönelik altyapı kurulacak. Kritik kurumlardan veri sızmasını tespit edecek analiz altyapısı geliştirilecek. E-devlet uygulamaları, internet üzerinden yetkisiz veriye erişimi engelleyecek şekilde tekrar düzenlenecek

(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.