banner

Milli Eğitim’den Kaygusuz Abdal’a ‘sansür’ iddiası




Sansür iddiaları Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Milli Eğitim Bakanlığı hakkında bu kez de Halk Ozanı Kaygusuz Abdal’a sansür iddiası gündeme geldi

CHP’li Aykan Erdemir, MEB’in 10. sınıflar için hazırladığı ders kitabında, halk ozanı Kaygusuz Abdal’ın şiirinin sansürlendiğini belirtti...

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yazarlar komisyonu tarafından 10. sınıflar için hazırlanan ders kitabında halk ozanı Kaygusuz Abdal’ın üç dörtlüğünün sansürlendiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Erdemir, içinde “Matem ayı”, “Zülfikar”, “Ali”, “Hu”, “Pir” gibi Alevilik inancına ilişkin değerler bulunan dizelerin neden sansürlendiğini Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e sordu.

Erdemir, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

“Şimdi siz bir ders kitabında bir şairi, bir ozanı, bir âşığı öğrencilere aktarırken içinden cımbızlama yaparak sansür uyguluyorsanız, bu, öğrenciye çok olumsuz bir mesaj veriyor. Burada Alevi-Bektaşi düşüncesine inancına felsefesine yönelik çok açık ayrımcı bir tavır var. Bir inancın bütün izleri edebiyat kitaplarından adeta silinmek istenmiş. Bunun topluma verdiği mesaj çok açık. Alevileri ötekileştirici ayrıştırıcı bir eylem var. Eşit yurttaşlığa geçişe ilişkin bütün umutlarımızı yıkan bir uygulama.”

Kaygusuz Abdal’ın Nefes şiirinden sansürlendiği belirtilen dörtlükler şöyle:

İkrarıdır koç yiğidin yuları

Fakıhleri çeksem gelmez

İleri Akpınar’ın yeyil güllü suları

Çağlar gelir pirim Abdal Musa’ya

Kılıç şallar Yezidlerin kasdına

Ali Zülfikar’ın almış destin

Tümen tümen genç Ali’nin üstüne

Erler gelir şahım Abdal Musa’ya

Her matem ayında kanlar dökülür

Demine Hu deyu gülbank çekilir

Uyandırıp Hak çırağı yakılır

Erler gelir şahım Abdal Musa’ya

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.