banner

Salih Memecan’dan eğitim sistemi eleştirisi




Ünlü Karikatürist Salih Memecan, ülkemizde tek tip insan modeli yetiştiren bir sistem olduğunu vurgulayarak, bunun çocukların üretkenliklerini sekteye uğrattığını söyledi.

Bu yıl ilk kez eğitim başlığı altında İhlas Koleji tarafından düzenlenecek olan TEDx konferansında konuşmacı olarak yer alan ünlü karikatürist Salih Memecan eğitim sistemi hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.

Düzenlenecek olan konferansın tanıtımı için İhlas Koleji yetkilileri ile bir araya gelen Memecan ülkemizde tek tip insan modeli yetiştiren bir sistem olduğunu vurgulayarak, bunun çocukların üretkenliklerini sekteye uğrattığını söyledi.

Bu konuda kızıyla yaşadıkları bir hatırasını paylaşan Memecan “Kızım ilkokul ve ortaokulu Amerika’da okudu. Daha sonra yurdunu ve milletini tanıması için İstanbul’da iyi bir liseye yerleştirdik. Amerika’da daha serbest okuyan kızım buradaki tutucu ortama alışamadı. Giydiği ayakkabıdan yazdığı kalemin rengine kadar her şeye karıştıkları için kızım çok zorluk çekti” dedi.

Türkiye’de özellikle ailelerin çocuklarına çok müdahale ettiklerini belirten Memecan, bu sebepten çocukların istekleri alanları bulamadıklarını ifade etti. “Aman çizme aman okuma diyerek çocukların içindeki yetenekleri köreltiyorlar. Halbuki çocuklarda doğuştan gelen yetenekler var. Bu farklılıkları yok edip tek tip, aynı şeyleri düşünen insanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Farklı olanları da dışlıyoruz.”diyen Memecan, fikir serbestliği sayesinde dünya ile uyumlu olunacağına dikkat çekti.

Usta karikatürist çizginin hayata sağladığı kolaylıkları anlatırken, “Bırakın çocuklar çizsin. Bana, nasıl çizmesini öğretelim, nerede ders aldıralım diye gelenlere bırakın zaten çocuk çizebiliyor. Sadece ona destek olun diyorum” dedi.

Son olarak TEDxIhlasCollegeED konferansının ana teması olan “Benim bir rüyam var” üzerine konuşan Memecan, “Benim rüyam çocuklarımızın daha sanatsal ve üretken işler yaptığı, örneğin otomobil üretmeyip otomobil tasarladığımız, ünlü mimarlar, grafikerler, ressamlar yetiştirdiğimiz bir topluma sahip olmak” diyerek sözlerini tamamladı.

İhlas Koleji tarafından düzenlenecek olan TEDxIhlasCollegeED Konferansı ünlü konuşmacıların katılımıyla 11 Mayıs Cumartesi günü Grand Cevahir Otel ve Kongre Salonu’nda gerçekleştirilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.