banner

Çok tartışılmıştı! İşte en son rakamlar




Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), bu yıl ilk defa uygulamaya koyduğu Kürtçe seçmeli dersinin il il seçilme rakamları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), sır gibi sakladığı 4+4+4 eğitim sistemiyle bu yıl ortaokul 5. sınıflarda verilmeye başlanan “seçmeli Kürtçe” dersinin il il seçilme rakamlarına Hürriyet ulaştı. 81 il içinde sadece 28 ilde Kürtçe dersini 18 bin 847 öğrenci seçti. Dersin ağırlıklı olarak seçildiği yerler, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller oldu.

SEÇİLEN LEHÇELER

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Kürt açılımı”na ilişkin yapılanları anlatırken birinci sırada yer verdiği okullarda Kürtçe seçmeli dersin illere göre dağılımında dikkat çekici ayrıntılar yer alıyor. 5. sınıfta okutulan “Seçmeli Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersini toplam 28 bin 587 öğrenci seçti. Bu lehçeler arasında Abazaca, Adığece, Kurmançi ve Zazaki yer alıyor. Ancak Abazaca ve Adığece’yi Çerkezlerin yoğun olarak yaşadığı Düzce, Tokat, Kütahya gibi illerde sadece 26 öğrenci seçti. Büyük bir çoğunluk Kürtçe’nin lehçeleri Zazaki ve Kurmançi’yi tercih etti. 9 bin 714 öğrenci de “Seçmeli Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersini seçti, ancak lehçe tanımı yapmadı. Bu da ilinde hangi lehçeden sınıf açılırsa o yönde karar verecek olan kararsız öğrencilerin olduğunu gösteriyor.

DİYARBAKIR BİRİNCİ SIRADA

Kürtçe’yi seçen öğrenci yoğunluğuna bakıldığında da birinci sırada Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı ve Kürt siyasetin de önemli bir yeri bulunan Diyarbakır yer alıyor. Diyarbakır’da mevcut durumda 5. sınıfta okuyan 35 bin 855 öğrenciden 4 bin 469’u Kürtçe’yi seçmeli ders olarak seçti. Bu öğrencilerin 4 bin 298’i lehçe olarak Kurmançi, 171’i de Zazaki’yi tercih etti. Diyarbakır’ı Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Şanlıurfa, Iğdır ve Gaziantep takip etti. İstanbul’da 272, İzmir’de 6 öğrenci seçerken, başkent Ankara’da bir öğrenci bile Kürtçe’yi seçmeli ders olarak almak istemedi.  

Haberin devamı için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.