banner

Eğitim için Türkiye’ye getirildiler, kayıplara karıştılar




Türkiye'de eğitim görmeleri için Somali'den getirilen öğrencilerden 83'ünün kayıplara karışması projenin sonu oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin Somali'de yürütülmesi için çalışmalara başladı. Çocukları ülkelerinde Türk öğretmenler eğitecek.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, eğitimlerini Türkiye'de sürdürmek ve ülkelerinde yaşanan insanlık dramından kurtarılmak üzere Türkiye'ye getirilen 500 Somalili öğrenciden 83'ünün kayıplara karışması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) projeye son verdi. Bu kapsamda nitelikli eğitimin Somali'deki okullarda verilmesi üzerine çalışmalar başladı. Bakanlık uzmanlarının Türk ve Somalili öğretmenlerin beraber çalışacağı bir projenin üzerinde çalışmalara başladığı öğrenildi. Öğrencilerin Türkiye'deki eğitim müfredatına benzer bir programla eğitim almalarının yolları aranmaya başladı.

AİLELER DE EĞİTİLECEK

Öncelikle okul çağına gelmiş çocukların eğitim ve öğretiminin amaçlandığı çalışmada ailelere de okuma yazma öğretilecek. Türk ve Somalili öğretmenler proje ile çocuğun yanı sıra aile bireylerine de eğitim verecek. Böylece hem çocuğun eğitimi aile yanında sağlanmış hem de ailenin eğitim ve okuryazarlık seviyesi yükseltilmiş olacak.

Şu an Türkiye'de eğitimini sürdüren öğrenciler öncelikle dönem sonu ile birlikte ailelerinin yanına gönderilecek. Tatili aileleriyle birlikte geçirecek öğrencilerin Somali'de kalması ve eğitimine orada devam etmesi sağlanacak. Öğrencilerin yol masrafları MEB ve Diyanet Vakfı görüşmelerinin neticesinde sağlanacak.

TÜRK KÜLTÜRÜ ANLATILACAK

Somalili öğrencilere müfredatla Türk kültürü de anlatılacak. Bu kapsamda Türk kültürüne ait kitaplardan dersler verilecek. Ayrıca derslerin yanı sıra çocukların kişisel gelişimi de sağlanacak. Çocuklara uzmanlarca seminerler ve konferansların yanı sıra okuma saatleri de belirlenecek. Öğrenciler bu saatler arasında kitap okuyacak.

Organ mafyası şüphesi

Somali'den eğitim için Türkiye'ye getirilen 500 çocuktan 83'ünün kaldıkları yatılı yurtlardan kaçarak ortadan kaybolduğu Emniyet birimlerince belirlendi. Polis, yarısı kız olan 83 Somalili öğrenciyi bulmak için ülke çapında alarma geçti. 15-18 yaş grubundaki Somalili çocukların başta organ mafyası olmak üzere zehir ve insan tacirlerinin eline düşmemesi için arama çalışmalarına hız verildi.

(Bugün)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.