banner

Türkiye’nin AB’yle vize pazarlığı




Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz seyahat etmesinin önünü açacak görüşmeler 15-16 Mart’ta Ankara ve İstanbul’da yapılacak.

AB'ye vize kalkıyor mu?Ankara ile Brüksel arasında sessizce yürütülen görüşmeler sonucu, Türkiye ile AB arasında uzun süredir tamamen duran ve hedefi vize muafiyeti olan görüşmelerin başlatılması kararlaştırıldı. Bu kritik görüşme için AB’nin içişlerinden sorumlu Genel Müdürü Stefano Manservisi, 15 Mart’ta Ankara’ya gelecek. Manservisi, 15 Mart’ta AB Bakanlığı Müsteşarı Haluk Ilıcak’la görüşecek. Manservisi, 16 Mart’ta da İstanbul’a geçecek.

Bakanlarla görüşme

Bu tarihte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den oluşan Reform İzleme Grubu da (RİG) İstanbul’da toplanacak. RİG toplantısına Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel de katılacak. Türk ve AB’li diplomatlar, vize muafiyeti konusunda başlatacakları çalışmalar hakkında RİG’i oluşturan bakanlara bilgi verecekler. Türk diplomatik kaynakları, vize muafiyetine ilişkin görüşmelerin başlatılmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söylediler:

Güvensizlik oluşmuştu

Vize konusunda çok uzun süredir hiçbir şey yapılmadı. AB, Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçak giriş yapmış olanların geri alınmasını içeren ‘Geri Kabul Anlaşması’nın yasalaşmasını isterken, buna karşılık vizede bazı kolaylıklar sağlayabileceğini söylüyordu. Biz de ‘Önce vize muafiyetini getirin, biz de geri kabul anlaşmasını hayata geçiririz’ diyorduk. Bu tür söylemler karşılıklı bir güvensizlik ortamı oluşturdu ve hiçbir şey yapılamadı.

Bunun üzerine bir süre önce sessiz diplomasi yürütülmesi kararı alındı. Sonunda asıl hedefi Türk vatandaşlarına vize muafiyeti olan görüşmelere başlanılması kararı çıktı. Toplantıda biz anlaşmayla ilgili yapmış olduğumuz hazırlıkları, sınırlarımızda aldığımız ve alacağımız önlemleri anlatacağız.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.