banner

Hangi üniversite en iyisi?




Hangi üniversitede okumalıyım? Türkiye'nin en iyi üniversitesi hangisi?

Burak Kılanç, Akşam Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde üniversite adaylarının kafasını en çok meşgul eden Hangi üniversitede okumalıyım?, Hangi üniversite daha iyi? gibi sorular ışığında üniversitelerin neye ve hangi kriterlere göre belirlendiğini yazdı.

İşte Kılanç’ın o yazısı;

Yıllardır üniversite sınavlarına hazırlanan gençler ve aileleri ile gerek sınavlara hazırlık döneminde gerekse tercih döneminde bir araya gelme fırsatım oluyor. Ülke genelinde farklı farklı şehirlerde gerçekleşen konferanslara davetli konuşmacı olarak katılıyorum. Üniversiteli  olma ve geleceğini şekillendirme telaşındaki gençler ve aileleri sık sık ' X Üniversitesi hakkında ne düşünüyorsunuz ?,  'Karpuz Üniversitesi Kiraz Üniversitesinden daha mı iyidir ? Altın Üniversitesinde Ivır Zıvır Bölümünde mi okumalıyım yoksa Ivır Zıvır Üniversitesi'nin Altın Bölümünde mi  ?' ve benzeri sorularla karşıma geliyorlar.  Tüm bu sorular ve yanıt arayışları, insanoğlunun doğasında yer alan yarışma ve kıyaslama dürtülerinin yansıması. Soruları elimden geldiğince objektif ve verilere dayanarak yanıtlamaya çalışıyorum. Atıf yaptığım kaynak URAP oluyor.

Üniversiteler arasında kıyaslama yapmak sadece ülkemize ve üniversite sınavına hazırlanan tercih yapacak gençlere özgü bir ihtiyaç değil. Her coğrafyada, her seviyede kıyaslamaya gereksinim duyuluyor. Örneğin, dünya genelinde pek çok hükümet, devlet kaynaklarından hangi üniversiteye ne kadar pay ayıracağını belirlemek için benzer kıyaslamalar yapıyor. Hatta bölgeler ve kıtalar, örneğin Avrupa Birliği ve ABD, üniversitelerini kıyaslayarak bilgi toplumu oluşturma hedefinde geldikleri yeri değerlendiriyor, stratejilerini belirliyorlar.

Üniversitelerin kıyaslanması ve belli kriterlere göre sıralanması (ranking), ABD'yi dikkate alacak olursak yüz yılı aşkın süredir bilinen ve yaygın şekilde dikkate alınan bir uygulama. Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinde ise (bazı istisnalar dışında) son 25 yılda gündemde olduğunu görüyoruz. Özellikle internetin toplum yaşamına girmesiyle kıyaslama verilerinin geniş kitleler ile paylaşılması, üniversite üst yönetimlerini kıyaslama sonuçlarını dikkate almaya zorluyor.

LEIDEN, TIMES, QS, WEBO, ARWU gibi tüm dünyanın saygı gösterdiği ve dikkate aldığı sıralama kuruluşları/çalışmaları yanında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü tarafından geliştirilen URAP (University Rankings by Academic Performance) yani 'Üniversitelerin Akademik Performans Sıralaması' projesi 2010'dan bu yana ilgi çekiyor.

URAP, üniversiteleri kıyaslamak için 6 ölçütü dikkate alıyor ve her üniversite için bu 6 ölçütü kullanarak bir ağırlıklı puan hesaplıyor. Üniversiteler bu ağırlıklı puana göre sıralandırılıyor. Teknik detay ve ifadeleri bir kenara bırakarak bu altı kriter şunlar: (1) Üniversitelerin yayınladıkları bilimsel makale sayısı, (2)Bu makalelerinin ne kalitede dergilerde yayınlandığı, (3) Bu makaleleri dünyada başka kaç kişinin dikkate aldığı, (4) Makaleleri dikkate alan kişilerin ne seviyede kişiler olduğu, (5) Makalelerin yanı sıra üniversitelerin yayınladığı diğer bilimsel yayınların (kitap, görüş vb) sayısı, ve (6) üniversitelerin uluslararası arenada yaptığı bilimsel işbirliği sayısı.

Yazının devamı için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.