banner

Dershaneler yerine ‘ders evleri’ gelecek!




Turgay Polat Akşam Gazetesi’ndeki köşesinde dershanelerin kapatılma süreciyle ilgili çok çarpıcı tespitlerde bulundu. Polat, dershanelerin fiilen hiçbir zaman kapatılamayacağını kapatılsa bile başka isim altında ‘ders evi’ gibi faaliyetlerine devam edebileceğini belirtti. İşte o yazı…

 

 

 

 

Dershaneler ne olacak? Bana bu günlerde en fazla sorulan soru bu.

Her telefon açan sanki ben karar vericiymişim gibi aynı soruyu soruyor 'hocam dershaneler ne olacak?' Arayanlar geleceğini düşünen dershane öğretmeni, kurumunu ve işyerini düşünen dershane yöneticisi, çocuğunun geleceğini düşünen veli, sınavları düşünen öğrenci yani anlayacağınız bütün taraflar kaygılı ve gergin. Peki, bu gerginlik çözülür mü? Ben burada çok merak ettiğim bir soruyla başlamak istiyorum, bu dershaneleri açan ve ruhsatını veren Milli Eğitim Bakanlığı bu dershanelerin gelecek yıl için kayıt almaya başladığını bilmiyor mu? Tabii ki biliyor. Peki, bu dershaneler kayıt almak için ne yapıyor? Ücretlerini milli eğitim onayıyla açıklıyor ve kayda başlıyor. Yani kapatılmak istenen kurumun bir sonraki yıl için kayıt almasına kapatmayı düşünen kurum onay veriyor. Biraz karışık oldu ama Türkçesi şu; Milli Eğitim Bakanlığı dershanelere önümüzdeki yıl için kayıtlara başlayabilirsin diyor böylece.

***

Dershaneler yine de çok tedirgin çünkü resmi açıklama istiyorlar. Yani bekliyorlar ki bir yetkili çıkıp dershaneler kapanmayacak ya da şöyle kapanacak desin. Ama bu asla olmayacak çünkü dershaneleri isim olarak kapattığınızda başka isimle yeniden kurulabilir. Yani 'dershane' açılmasını yasakladınız, 'ders evi' açılırsa ne yapacaksınız. 'Okul dışı tüm kurumları kapattım' dediniz. O zaman 136 değişik branşta kurs, ders, eğitim yapan kurumlar ne olacak. Üniversite ve lise sınavlarına hazırlık yapan dershaneleri kapattım derseniz ki diyemezsiniz mantıksız olur ama dediniz varsayalım, ara sınıflarda ders tamamlamak için gelenleri ne yapacaksınız? Yani kısacası eğitim kurumu olarak yasal açıdan kapatamazsınız.

Peki, ekonomik olarak şirketlerini kapatabilir misiniz? Bu hem ekonomik modelimiz açısından hem de hükümetimizin bakışı açısından mümkün olmayan bir durum. Yani şirketlerini de kapatamazsınız. Peki, nasıl kapatacaksınız. Demek ki bu kurumlar zaten yasal olarak kapattım diyerek kapatılamıyor. Zaten Sayın Başbakan da hiçbir zaman böyle bir şey söylemedi. Dikkat edin her seferinde 'Dershaneleri devletin daha farklı hizmet alacağı örneğin okul yapabilir miyiz? Onlardan hizmet alabilir miyiz?' dedi. Hatta bir seferinde bu kurumlara arsa tahsisi, öğrenci tahsisinden bahsetti. Demek ki Başbakan'ın dershaneleri yok etmek değil, onlardan daha verimli faydalanmak gibi bir anlayışı var. Buna da kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum.

Yazının devamı için tıklayın

  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.