banner

Öğrencilere her gün 3 çeşit yemek




Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF), hazırladıkları yeni projeyle ilk ve ortaöğrertimdeki öğrencilere her gün 3 çeşit yemek vereceklerini belirtti

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, ilk ve ortaöğretimdeki çocukları gıda mühendislerinin, diyetisyenlerin ve uzmanların kontrolünde hazırlanan sağlıklı gıda ve yemeklerle buluşturma ile ilgili önemli bir proje hazırladıklarını belirterek, projeyle 69 bin okuldaki 17 milyon öğrenci ve 555 bin öğretmene her gün 3 çeşit öğle yemeği vermeyi taahhüt ettiklerini bildirdi.

YESİDEF tarafından düzenlenen ''Çocuklar için yeni nesil beslenme'' temalı toplantıda konuşan Bozdağ, 81 ilde örgütlenen 3 bin 300 yemek sanayicileriyle her gün ortalama 22 milyon vatandaşa yemek hazırladıklarını söyledi.

Kadrolarındaki gıda mühendisleri, diyetisyenler eşliğinde hazırladıkları sağlıklı yemekleri şimdi de okullardaki çocuklarla buluşturmak istediklerini dile getiren Bozdağ, herkesin sağlıklı beslenme hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Bu haktan çocukların yeterince yararlanamadığını, geçmişte para iken bugün birçok unsurun sağlıklı gıdaya ulaşma hakkını çocukların elinden aldığını aktaran Bozdağ, okul öncesi anne ve babanın kontrolünde beslenen çocukların okul döneminde beslenme ve sağlıklı gıdaya ulaşmayla ilgili birçok sorunla karşı karşıya kaldığını, bu sorunların başında da okullarda çocuklara yemek hizmetlerinin verilememesinin yer aldığını anlattı.

Bozdağ, YESİDEF olarak bu sorunun uzun zamandır farkında olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Okullardaki çocuklarımızı gıda mühendislerinin, diyetisyenlerin ve uzmanların kontrolünde hazırlanan sağlıklı gıda ve yemeklerle buluşturma ile ilgili önemli bir proje hazırladık. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Yeni nesli nasıl sağlıklı besleriz-' sorusuna önemli cevaplar oluşturan projemiz ile 69 bin okuldaki 17 milyon öğrenci ve 555 bin öğretmene her gün 3 çeşit öğle yemeği vermeyi taahhüt etmekteyiz.

Proje kapsamında okullarımıza 3 yıl içerisinde ücretsiz mutfaklar kuracağız. Her gün öğle yemeklerinde çocuklarımızı 3 çeşit yemek ile buluşturacağız. Hemen akla 'Peki bu işin bütçesi nasıl karşılanacak-' sorusu geliyor. Her yıl ülkemizde kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara 60 milyar lira harcamaktayız. Bu bütçenin yüzde 20'si olan 12 milyar lirayla çocuklarımızı sağlıklı besleyebilir, bozuk ve yetersiz beslenme kaynaklı sağlık sorunlarına son vererek 60 milyar liralık ağır yükten kurtulabiliriz.''

''Türk mutfağının yaşamasına ve tarım ekonomisine önemli katkı''

Hüseyin Bozdağ, okullarda verecekleri bir öğün yemeğin hem bedenen hem de ruhen sağlıklı çocuklar yetişmesini sağlamasının yanı sıra sosyal barış ve Türk mutfağının yaşamasını sağlayacağını, başta tarım olmak üzere birçok alanda da ekonominin önemli ölçüde canlanmasına katkı sunacağını söyledi.

Çocukların sağlıklı gıdaya ve yemeklere ulaşabilmesinin bir devlet politikası olabilmesi için projelerini özellikle AK Parti Ar-Ge'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'ya sunmak istediklerini, Soylu'nun proje detaylarını ''Yeni Neslin Beslenmesi'' konusunda çalışmalar yapan bütün bakanlıklarla paylaşacağını bildirdi.

Okul kantinlerine de değinen Bozdağ, yemek sanayicileri olarak kantinlere karşı olmadıklarını, aksine okullarda kantinlerin devam etmesini önemsediklerini, ancak kantincinin kantinciliğini yapması, pişmiş gıda değil, paketli gıda satması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sedat Zincirkıran, etkinliğin sponsor firmalarından Deha Biodizel'in Genel Müdürü Nihal Karakuş ile Ekim Besicilik'in Genel Müdürü Tunç Elmas projeyle ilgili görüşlerini paylaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, küçük yaş grubuna doğru beslenme eğitimi verilmesinin önemine ilişkin sunum yaptı.

Konuşmaların ardından federasyonun konuyla ilgili sorularının cevaplandığı halk röportajlarına ilişkin video gösterimi sunuldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.