banner

Akademik unvan alma kriterleri değişiyor




Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademik unvan alma kriterlerinde köklü değişikliklere gidiyor. Yeni düzenlemeyle artık akademik unvanlarda sadece yayın değil; patent, proje ve lisanslama gibi ölçütler de dikkate alınacak.

Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), doçentlik başvuru kriterlerini değiştiriyor. Sadece yayın sayısına dayalı sistem son buluyor. ÜAK Doçentlik Üst Komisyonu'nun hazırladığı taslağa göre yayın sayısı dikkate alınacak kriterlerden sadece biri olacak. Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Komisyon Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, akademik camiayı sevindirecek değişiklikleri BUGÜN'e anlattı. Çengel, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) aldığı karar doğrultusunda akademik unvanlarda sadece yayın değil aynı zamanda patent, proje, ticarileştirme ve lisanslamanın da ölçüt alınacağını kaydetti.

Her kriterin ayrı ayrı puanlanacağını ifade eden Çengel, "O bakımdan kişinin yayın sayısı az bile olsa unvan alınabilecek" dedi. Son 10 yılda Türkiye'de bilim ciddi oranda gelişme gösterdiğini anlatan Çengel şöyle devam etti:

Puanlama sistemi geliyor

"Bunun bir ölçüsü bilimsel yayın sayısı. Türkiye bilimsel yayın bakımında dünyada 17. sırada. Bu iyi bir yerdeyiz demektir. 10 yıl önce muhtemelen 40. sıralardaydık. Ancak makalelerde nitelik sorunu yaşıyoruz. Öyle ki yayın sayısında 18. olmamıza rağmen etki açısından dünya ortalamasının altındayız. Yayınların içeriği zayıf. Bunun sebebi YÖK akademik unvanları sadece yayın sayısına göre veriyor olmasıdır. Öyle olunca Türkiye'de yayın için yayın kültürü gelişti. Bir çalışma yayınlanıyor, akademik unvanlar alınıyor ondan sonra olay orada bitiyor.

Uygulama bilime darbe vuruyor

Kalite kontrolü doçentlik aşamasında değil, doktora aşamasında yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çengel, doktora yapmak isteyenlerin temel bilgi seviyesi TUS gibi bir sınavla ölçülebileceğini kaydetti. "Mevcut merkezi doçentlik uygulamasına son verilmedikçe bilim insanlarımız daha nitelikli bilim üretemez" diye konuştu.

Neler dikkate alınacak?

Taslakta önerilen kriterler şöyle sıralandı.

* Makale yayını, makale değerlendirme, atıf sayısı

* Kitap veya kitap bölümü telif/tercüme

* Proje yazma (TÜBİTAK, AB 7. Çerçeve, Kalkınma Ajansı, Firmalar, vs)

* Proje yürütücülüğü/araştırmacılığı/değerlendiriciliği/izleyiciliği

* Patent alma/ürün geliştirme/lisanslama/şirket kurma/bilimsel rapor yazma

* Seminer/kısa ders verme/SEM'de kurs verme

* Yönetilen Master/Doktora tezleri (yüksek yetenekli insan yetiştirme)

* Firmalara/kurumlara danışmanlık

* Kurumuna yapılan katkı/verilen destek/komisyon görevleri

* Verilen dersler/Açılan laboratuvarlar/Yaptırılan lisans projeleri

* Mesleki konferans/kongre düzenleme; Bilimsel dergi editörlüğü

* Alınan ödüller, plaketler, davetli konuşmacı olma, panelistlik, medya

Kaynak: BUGÜN GAZETESİ

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.