banner

Nargileye 200 metre okul yasağı




Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan ve alanları düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, nargile içilen yerler eğitim kurumlarına en az 200 metre mesafede bulunacak

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlar okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre mesafede bulunabilecek.

Nargilelik Tütün Mamulü İçilen İşyerine Ait Alan/Alanlara Sunum Uygunluk Belgesi Verilmesi ile Bu Yerlerin İşletilmesinde Uyulması Gerekli Hususlar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alan/alanlar için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunlu olacak.

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanların, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yer alan düzenlemelerle birlikte; okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre mesafede bulunacak

Nargilelik tütün içilen iş yerleri, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta, lise ve yükseköğretim kurumlarının; kültür ve sosyal hizmet binalarının; bu binaların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin, yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında yer almayacak. Sağlık, kültür, sosyal hizmet ve spor hizmeti verilen yerlerin hizmetin ifa edildiği alanların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında bulunmayacak. Bu işyerlerinin ''kapalı alan'' tanımına girmeyen alana sahip olması gerekecek.

-Uyulması gereken hususlar-

Tütün ihtiva eden ve etmeyen, nargile aparatında tüketilen tüm ürünler onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. İçime sunulan nargilelik tütün mamulleri, TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardında belirtilen şekilde üretilip ambalajlanacak ve ilgili mevzuatına göre bandrollenecek.

Nargilelik tütün mamulü, içerisinde su bulunan geleneksel nargilelerde tüketilecek, dumanı direkt, nargile dışında başka araçlarla veya suyun dışındaki başka bir madde içerisinden geçirilerek tüketime sunulamayacak.

Nargilelik tütün mamulü içiminde kullanılan nargileler, her kullanımdan sonra içerisinde bulunan su değiştirilerek temizlenecek, üzerinde bulunan ve insan ağzıyla temas eden parçası (sipsi) her kullanımda yenilenecek, insan ağzıyla temas eden bu parça tek kullanımlık olacak.

İçimin yapıldığı alan/alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde; tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan ''yasal uyarı'' yazıları bulundurulacak.

Nargilelik tütün mamulünün içime sunulduğu işyerine ait alan/alanlarda her ne suretle olursa olsun, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamayacak. Bu yasaklar bilgi toplumu hizmetleri yoluyla yapılacak eylemleri de kapsayacak.

İçime sunulan nargilelik tütün mamulü, Kurumdan satış belgesi almış satıcılardan temin edilecek, bunlara ilişkin belgeler saklanıp ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilecek. Nargilelik tütün mamulü gibi nargile aparatı ile tüketilen, tütün dışındaki hammaddelerden elde edilmiş bitkisel nargile veya bitkisel nargile melası benzeri ürünler içime sunulamayacak.

Nargile şişeleri üzerinde, usul ve esasları Kurumca belirlenen sağlık uyarıları bulundurulacak.

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlar ve burada tüketime sunulan ürünler mevzuatla verilen yetki çerçevesinde Kurum, mülki amirlikler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından lüzum görülen hallerde incelenip denetlenebilecek. Kurum dışındaki ilgili merciler tarafından yapılan inceleme ve denetimler sırasında tespit edilen Kurum mevzuatına aykırı hususlar ve aykırılıklara ilişkin olarak yapılan işlemler onbeş gün içinde Kuruma ve/veya yetkili mercilere bildirilecek.

Bu Tebliğ hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında ilgili kanunlar uyarınca gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyette bulunan nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlar, en geç 27 Temmuz 2013 tarihine kadar bu Tebliğe uygun hale getirilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.