banner

Dekan Devran'ın şüpheli sınavı hukuka aykırı bulundu




Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Devran’ın yükseklisans sınavında öğrencileri fişlediği iddiasıyla açılan davada, mahkeme yapılan sınavı hukuka aykırı bularak iptal etti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Devran tarafından yükseklisans sınavında yanına PKK anlamına gelen 'p' harfi konarak fişlendiğini, dekanın jüri üyelerine kendi listesini dayattığı ve sınavların şüpheli olduğunu iddia ederek İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma için başvuran Azad Bedirhan'ı mahkeme haklı buldu.

Mahkeme kararında sözlü sınavda açıkça hukuka aykırılık olduğunu belirtti. Bedirhan yeniden sözlü sınava girecek.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Dekan Prof.Dr. Yunus Devran’nın doktora ve yüksek lisans sınavında ‘kabul edilecekler’ listesi hazırladığı ve Doç.Dr. Gözde Yılmaz’ın listeleri imzalaması için tehdit ettiği iddia edilmişti. Dekan’ın ayrıca öğrencileri fişlediği de ileri sürülmüştü. 32 kişinin adının olduğu listede yedi öğrencinin yanında çeşitli harfler bulundugu idda edilmişti. 5 öğrenci dekan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Fişlendiğini iddia eden, Kürt olduğunu çin bunları yaşadığını bir soruşturmasının bil olmadığını anlatan Halkla İlişkiler mezunu ve bölüm birincisi Azad Bedirhan, ayrıca idare mahkemesine de dava açmıştı.

Sözlü sınav komisyon üyeleri ayrı ayrı puanlama yapmamış 

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, sözlü sınavda açıkça hukuka aykırılık olduğunu belirterek kararda şöyle dedi:

“...gönderilen bilgi ve belgelerden anlaşıldığı üzere; yapılan sözlü sınavda sözlü sınav komisyon üyelerinin her birinin ayrı ayrı verdikleri puanların olmadığı ve tüm komisyon üyelerinin tek bir değerlendirmesinin olduğu, davacıya sözlü sınavda hangi soruların sorulduğu, bu sorulara davacı tarafından verilen yanıtlara hangi puanların verildiği gibi hususların açıklığa kavuşturulmadığı, mülakat puanlaması yapılırken hangi kriterlere göre puanlama tablosunun oluşturulduğunun belli olmadığı, davacıya verilen puanlar için veya kırılan puanlar için hiçbir açıklamanın yapılmadığı anlaşılmaktadır.

Telafisi güç zararlar doğar 

Bu durumda; ölçme ve değerlendirme ilkesi uyarınca idarece, sınav komisyonu tarafından sınav öncesinde hazırlanarak tutanağa bağlanmış soruların ve cevap anahtarlarının ve sınav sırasında, davacıya sorulan soru ve verilen yanıtlara hangi komisyon üyesince, hangi notun taktir edildiğinin (düşük not verilmesi durumunda gerekçeleriyle) ortaya konulmasının gerektiğinden dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır... Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.” arara göre düzgün ölçme ve değerlendirme kriterleri çerçevesinde Azad Bedirhan yeniden sözlü sınava girecek.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.