banner

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Panel düzenliyor




Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), atama bekleyen öğretmenlerin seslerini duyurabilmesi için 31 Mart 2013 tarihinde "Ataması Yapılmayan Öğretmenler Paneli" düzenliyor. Panelde, yaşadıkları sıkıntıları ve hükümete çözüm önerilerini sunacak olan öğretmen adayları panelle ilgili bir bildiri yayımladı.

AYÖP'ün panel bildirisi

Ülkemizde 2000 yılından beri devam eden öğretmenlerin atama sorununa AKP hükümeti hala çözüm getirmiş değil. Kamu Personeli Seçme Sınavı ile yapılan öğretmen atamaları, eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlerin mesleklerini icra etmeleri açısından adaletsizlik yaratıyor. Atama sorunu, mevcut başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldiklerinde kaldıracağını söylediği KPSS’yi kaldırmadığı gibi öğretmen atamalarında giderek kronikleşen branş adaletsizliği, kontenjan kısıtlaması ve atamalarla ilgili yeterli bütçe oluşturulmaması ile daha da derinleşti.

Öğretmen açığı kadrolu istihdam ile giderilmek yerine geçici ve güvencesiz çalıştırma biçimi olan “ücretli öğretmenlikle” gideriliyor. Üstelik eğitim fakültesi mezunu olmayan herhangi bir bölüm mezunu ve hatta ön lisans mezunu kişiler ücretli öğretmen olarak çalıştırılarak aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımız, niteliksiz yetiştirilmek isteniyor.

Ülkemiz; lise giriş sınavlarından, üniversite giriş sınavlarına ve hatta meslek sınavlarına kadar çok geniş bir yelpazede sınavlar cehennemine dönüştürülmüş durumda. Her bir sınav o alanda binlerce dershane açılmasını ve eğitim kamusal niteliğini kaybederek özelleştirilmesine sebep oluyor. Şu an on binlerce dershanede çalışan, yüz bine yakın öğretmen güvencesiz bir şekilde çalıştırılan ataması yapılmayan öğretmenler ve başka bir istihdam olanağı yaratılmayan fen edebiyat fakültesi mezunlarından başkası değildir...

Bir kısmımız ücretli öğretmenlik ve dershane öğretmenliğine mecbur bırakılırken bir kısmımız da işsizliğe mahkum edildik. Ataması yapılmayan öğretmen sorunu işsizlik ve güvencesizlik sorunu olarak AYÖP tarafından yıllardır “Sınavsız-Koşulsuz Atama” talebiyle dile getirildi. AYÖP mücadelesi toplumsallaştıkça ve büyüdükçe meşruiyetini yitiren KPSS’nin yeniden meşruiyetini sağlamak için sistemli bir şekilde AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarafımıza yönelik karalamalar yapıldı. Ne yazık ki mücadelenin kendi kısıtlılıkları ve “sadece atama” talebiyle yürütüldüğü düşünülerek, bir dönem mücadeleye can katan pek çok arkadaşımız atandıktan sonra kendi hayat mücadelelerine dönerek zayıfladı. Tüm bu olumsuzluklar ne yazık ki bugün eğitim fakültesinden mezun olan her genç öğretmenin iktidarın hegemonyası altında kendini “öğretmen değil, aday” “KPSS’yi atanmak için tek seçenek” olarak görmeye başlamasına neden oldu. Bu durumun sonucu olarak AYÖP dışında sanal medya üzerinden son dönemde ortaya çıkan kimi dönem ivme kazanan “öğretmen ataması mücadeleleri” sadece belli bir kesimin çıkarlarının mücadelesi olmanın ötesine geçemediği için başarıya da ulaşamadı.

AYÖP olarak kurulduğumuz dönemde ki şiarımızı; yani atanmayan bir tek öğretmen kalmayıncaya kadar mücadele edeceğimizi yeniden hatırlatmak, mücadelemizin “sadece kendi atamalarımızla” sınırlı olmadığını, KPSS’nin kaldırıması ve mahkum edildiğimiz güvencesiz çalıştırma biçimlerine karşı aynı zamanda bir güvenceli çalışma hakkı mücadelesi olduğunun altını çizmek için 31 Mart Pazar günü İstanbul’da düzenleyeceğimiz tüm illerden temsilcilerimizin katılacağı panelde buluşuyoruz.

Düzenleyeceğimiz bu panel ve forumdan muradımız, taleplerimizi tekrar dillendirmenin yanında önümüzdeki döneme dair yeni bir yol haritası çıkarmak, yeni dönem mücadele araçlarımızı belirlemek. Ülkesinin eğitiminden yana derdi olanlar, veliler, eğitim fakültesi hocaları, öğrencileri, eğitim sendikaları, ataması yapılmayan öğretmenler sizleri 31 Mart Pazar günü İstanbul Taksim’de yapacağımız Panel-Foruma bekliyoruz.

Panel-Forum Programı

1. Oturum ( 10.00 – 12.00) EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ

2. Oturum ( 13.00 – 15.00) ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE İSTİHDAM POLİTİKALARI

3. Oturum ( 15.30 – 17.30 ) MÜCADELE VE PROGRAM

Yer: Taksim Makine Mühendisleri Odası

Tarih: 31 Mart 2013 Pazar

Saat: 10.00 – 18.00

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.