banner

4+4+4 Meclis komisyonunda




4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin Meclis komisyon çalışmaları başladı. CHP'li milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği komisyon toplantısında 43 milletvekili konuşmak için söz istedi.

4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin Meclis komisyon çalışmaları başladıMeclis Milli Eğitim, Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren 4+4+4 eğitim modeli teklifinin görüşmelerine başladı. Toplantının başında Alt Komisyon Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık teklifite yaptıkları değişiklikler ile ilgili bilgi verdi. Eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarını dinlediklerini anlatan Işık, yapılan değerlendirmeler ışığında 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alındığını ikinci kademeye yetenek, gelişim ve tercihe göre seçimlik dersler imkanı konulduğunu, açıköğretim ile ilişkilendirmeyi lise seviyesine çıkardıklarını, çıraklık maddesini de metinden çıkardıklarını anlattı.

Alt Komisyon Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, komisyon çalışmalarının çok uygar bir ortamda yapıldığını, ancak ikinci günün sonunda kendisini çok aldatılmış hissettiğini söyledi. Serter şunları söyledi: "Üzerinde hiç konuşmadığımız veya mutabakata vardığımıza inandığımız konuların arka arkaya verilen önergelerle değiştiğini gördük. Burada da benzer uygulamalarla karşılaşacağımıza eminim. 30'a yakın STK görüşü aldık. Görüş bildirenlerin 4-5'i dışında 8 yıl kesintisiz eğitimin devam etmesini istedi. Ama dikkate alınmadı. CHP olarak 8 yıl kesintisiz eğitimden yana olduğumuz için yasa teklifinde buna aykırı bütün maddelere şerh düştük. Bunun dışında açıköğretime ilköğretimin ilk değil ikinci aşamasında yönlendirilmesi olumlu. Mesleğe yönlendirme yerine bilgi, istidat gibi kavramlarla yapılan düzenlemenin niyeti belli değil, içi boştur, nereye varacağı belli değildir. Eğitime siyasi ideolojik bir tavır olarak yaklaştığınızda gelecek kuşakların bizden hesap soracağı kesindir. Eğitime pedagojik yaklaşım olmalı. Önerim komisyonun en azından eğitim dekanlarını dinlemesidir."
 

Alparslan Türkeş Üniversitesi teklifi komisyona sunuldu

Alt komisyon raporuyla ilgili açıklamalardan sonra komisyon başkanı Nabi Avcı, alt komisyon raporu ile Konya Üniversitesi'nin isminin Necmettin Erbakan, Erciyes Üniversitesi'nin isminin ise Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesini içeren tekliflerin birleştirilerek görüşülmesini önerdi. Avcı'nın önerisi oylanarak kabul edildi. Verilen bilgilerin ardından teklif üzerinde konuşmak isteyen milletvekillerinin isimleri alındı. Büyük kısmı CHP'li yaklaşık 40 milletvekili konuşmak için söz istedi. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, "Türkiye tartışsın sonra yeniden getirin, yoksa söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım" dedi. Komisyon Başkanı Avcı, 6 ay süreyle çalışmak üzere dağılınsa bile görüşmelere geçildiğinde ellerinde böyle bir konuşma listesi olacağını belirterek, "12 saat konuşursanız da dinleyeceğiz" diyerek görüşmelere devam etti.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.