banner

Türkiye matematikte sınıfta kaldı




Türkiye, matematik’te 50 ülke arasında 35. sırada yer alırken Avrupa ülkeleri arasında ise son sıraya kadar düştü

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması Sınavı (TIMSS) ile Türkiye’nin matematik ve fen eğitimdeki analizi çıkartıldı. Matematik için 4. sınıflarda 50 ülke arasında 35’inci olduk. Avrupa ülkeleri arasında da son sırada yer aldık.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turhan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cemil Yücel, Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Karadağ, 2011 yılından yapılan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması Sınavı (TIMSS) sonunda Türkiye’nin matematik ve fen eğitimdeki analizini çıkarttı. Turan, TIMSS 2011’in bütün dünya ülkelerin katıldığı bir çalışma olduğunu belirterek, bu çalışmada her ülkenin raporunun çıkartıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Birçok ülke bu sınavlara katılıyor. Çalışmalarda her ülke kendi için çıkarımlarda bulunuyor. Bu sınav 4 yılda bir yapılıyor. TIMSS 2011 verileri ocak 2013’te açıklandı ve şubat ayında paylaşıldı. Raporu değerlendirdik. Türkiye’de son 150 yılda eğitimdeki buz dağı eriyor. Eğitimde çok önemli çabalar sarf edildi. Batının eğitim modelleri alındı. Ama bunlar çalışmıyor. Her ülkenin kendine özgü eğitim modelleri var. Türkiye, kendine özgün modelleri geliştirmek zorunda. Bu rapor, Türkiye’de sosyal adaletin bozulduğunu söylüyor. Giderek uçurum artıyor. Kamu ve özel sektör, Türkiye’de eğitim politikalarını tamamen kazananlar üzerine inşa ediyor. Anadolu insanını çoğunluğunun gittiği okular göz ardı ediliyor. Kırsal kesimin çocukları daha başarısız, sosyo-ekonomik statüleri düşük olan öğrencilerimiz daha başarısız. Matematiği bütün çocuklarımızın öğrenebileceği bir yapıya getirmek zorundayız.”

Avrupa ülkeleri bazından son sıradayız

ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Karadağ da TIMSS’in Boston Üniversitesi tarafından yürütüldüğünü ve örneklem çalışmalarını da bu üniversite tarafından yapıldığını bildirdi. Türkiye’de TIMSS 2011 sınavına 4. sınıflarda 257 okul, 7 bin 500 öğrencinin, 8. sınıflarda 239 okul ve 6 bin 928 öğrencinin katıldığını anlatan Doç. Dr. Karadağ, şöyle devam etti: “TIMSS, öğrencilerin özgüvenleri, tutumları, elde bulundurdukları materyaller, okul ortamları gibi çeşitli eğitim ve başarıyı etkileyen kaynakların ölçümünü de yapıyor. Sınava toplam 60 ülke katıldı. Matematik için 4. sınıflarda 469 puan ortalamayla 50 ülke arasında 35’inci sıradayız. Avrupa ülkeleri bazından son sıradayız. 8. sınıflarda da 24’üncü, Avrupa ülkeleri arasında da son sıradaki Makedonya’dan önce geliyoruz. 4. sınıflarda kızlar ile erkekler arasındaki puan ortalamaları birbirini yakın, 8. sınıflarda da kız öğrenciler, erkeklere oranla daha başarılı. ‘Üst düzey’ diyebileceğimiz öğrenci kitlesinden dünyada 8. sınıflar arasında 10. sıradayız. Alt kesimdeki öğrencileri düşündüğümüzde dünya sıralamasında son sıradayız. 4. sınıflarda da 8. inci sınıflarda da geometride başarılı değiliz. Muhakeme yeteneği açısında 4. sınıflarda 37. sıradayız. Evde bulanan eğitimsel kaynaklar açısından da Fas ve Kanada’dan sonra bu açıdan en kötü ülkeyiz.

Kent ve kırsal kesim arasında uçurum var

Doç. Dr. Karadağ, kent ile kırsal kesim arasında da matematik ve fen açısından uçurumun bulunduğunu vurgulayarak, “TIMSS, sınavı yaparken öğrencileri ekonomik açıdan da grupluyor. Üst sosyo-ekonomik seviyede Türkiye’de yüzde 14’lük öğrenci kitlesi var. Buna karşılık ekonomik açıdan düşük düzeydeki öğrenciler yüzde 63’lük bir kesim. Fas ve Yemen’den sonra bu kesimdeki yığılmada en kötü üçüncü ülkeyiz. Sosyal, ekonomik yapıyla başarı arasında bir yapı var” diye konuştu.

Türkiye’nin deneyimli öğretmen sayısı bakımından da dünyada son sıralarda yer alıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.