banner

İngilizce konuşuyorsan fakir kalırsın!




Dünyanın en saygın üniversitelerinden Yale Üniversitesi’nde ekonomi Profesörü Keith Chen, konuştuğumuz dilin gramer yapısıyla, para biriktirme ve yaşam koşulları arasında bir ilişki olduğunu belirtti.

ABD’deki Yale Üniversitesi’nde davranışsal ekonomi uzmanı Profesörör Keith Chen, insanların konuştuğu dilin gramer yapısının, sağlık, para biriktirme alışkanlıkları gibi alışkanlıklar üzerinde bir etkisi olduğunu gözlemledi.

Prof. Chen’in araştırmasına göre, Madarin, Yoruba veya Malaya dilleri yerine İngilizce konuşuyorsanız; bu, ileriki yaşlarınız için daha az para biriktirecek, daha fazla sigara içecek ve daha az egzersiz yapacağınız anlamına geliyor. Araştırmasında Prof. Chen dünya dillerini, zaman kavramını nasıl ele aldıklarına dayanarak, iki gruba ayırıyor. ‘Güçlü gelecek-zaman referanslı diller’ (güçlü FTR) grubundaki kişiler, gelecek zamana dair konuşurken farklı bir zaman kipi kullanırken, ‘zayıf gelecek-zaman referanslı diller’ (zayıf FTR) grubundakiler bunu yapmıyor. Araştırmaya göre, gelecek zamana dair konuşmalarında ‘geniş-zaman kipi’ kullananlar, ‘gelecek-zaman kipi’ kullananlara nazaran daha fazla para biriktiriyor. Prof. Chen bunun sebebini şu şekilde açıklıyor: “Para biriktirme eylemi, esasında, gelecekteki -para biriktirdiğin-‘kendinle’, şimdiki ‘kendinin’ aynı kişi olduğunu idrak etmekle çok ilişkili. Eğer konuştuğun dilin grameri gelecek zaman ile şimdiki zamanı ayırt ediyorsa, bu durum seni, her konuştuğunda, gelecekle şimdiki zamanı az da olsa ayrı olarak değerlendirmene sebebiyet veriyor. Prof. Chen, başlangıçta kendisinin de buna çok fazla ihtimal vermediğini, fakat araştırmasında çok dilli 9 ülkeye (Belçika, Burkina Faso, Etiyopya, DR Kongo, Nijerya, Malezya, Singapur ve İsviçre) yoğunlaşarak eleştirilen bütün faktörleri kontrol altına aldığını savunuyor. Prof. Chen, “Bu kişiler tamamen aynı eğitim seviyesine, aynı gelire ve de aynı dine sahip kapı komşuları. Ancak, bu kapı komşularından, kullandıkları dilde gelecek zaman ve şimdiki zamanı ayırt etmeyenlerin, çarpıcı bir biçimde, daha çok birikim yaptıklarına tanıklık ediyoruz.” şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.