banner

Öğrencileri üniversiteler yerleştirmeli




Öğrenciler,  üniversitelere doğrudan başvurmalı ve yerleştirmeler,  üniversiteler tarafından yapılmalı

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), eğitim sisteminde yaşanan dönüşüme yönelik öneri raporu hazırladı. Raporda, öğrencilerin üniversitelere doğrudan başvurmaları ve yerleştirmelerin üniversiteler tarafından yapılması gerektiği belirtilirken, meslek liselerine ve genel liselere geçişte, öğrencilerin belirli bir alandaki liseler arasından tercihte bulunması sınavlara gerek duyulmadan sağlanmalı görüşü vurgulandı.

ERG’nin ‘Ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışması

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın geçtiğimiz günlerde ulusal basına yansıyan açıklamaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretimin pek çok farklı boyutuyla dönüştürülmesine ilişkin çalışmalarının hız kazandığına işaret etti. Türkiye’de istihdam ve toplumsal yaşama aktif katılım için ortaöğretim düzeyinde elde edilecek bilgi, beceri ve yetkinliklere gereksinim artmaktadır ve bu sebeple ortaöğretim kritik öneme sahiptir. Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ortaöğretimdeki bu dönüşüme ilişkin yürüttüğü çalışmaları temel alarak oluşturduğu önerileri yeni bir bilgi notunda bir araya getirdi.

Ortaöğretime geçiş

İlköğretimden ortaöğretime geçişte “sınavsız”, ailelerin, çocukların ve okulların tercihlerini dikkate alan bir sistem mümkündür. Meslek liselerine ve genel liselere geçişte, öğrencilerin belirli bir alandaki liseler arasından tercihte bulunması ve öğrencilerle okulların bu tercihlere göre eşleştirilmeleri sınavlara gerek duyulmadan yaşama geçirilebilir. Aile ve çocuğun tercihinin bu süreçte rol oynaması, hem sistemin demokratikleşmesini hem de hesapverebilirlik yükünün aileler ve Bakanlık arasında paylaşılmasını sağlar.

Ortaöğretim

Yeni ortaöğretim sisteminde öğrencilerin büyük çoğunluğunun genel liselerde eğitim görmesi hedeflenmelidir. Bu okulların hedefi, öğrencilerin kendilerini, ülkelerini ve dünyayı daha yakından tanıyabilmek üzere keşifler ve deneyler yapmalarına olanak sağlamak olmalıdır. Öğrencilerin aldıkları dersler ve izledikleri programların farklılaşmasına olanak tanınmalıdır. Öğrenciler, lise diplomasının yükümlülüklerini, meslek liselerinde ve mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde alacakları mesleki eğitimle ve beceri eğitimiyle tamamlama şansına sahip olmalıdırlar. Tüm liselerde okul yöneticiliği ve rehberlik hizmetlerinin güçlenmesine özel önem verilmelidir. Okulların program ve ders çeşitliliği sağlayabilecek biçimde yönetişim ve finansman olanaklarıyla desteklenmesi gerekmektedir.

Meslek liseleri arasından özel sektör kuruluşları ile işbirlikleri gerçekleştiren, öğrencilerine mesleki ve hayatboyu öğrenme becerileri kazandıran liseler korunmalıdır. Diğer meslek liseleri genel liselere dönüştürülmelidir. Genel liselerde okuyan öğrencilerin meslek liselerinde ya da mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde ders ya da program görmesinin önü açılmalı, kurumlar arasında eşgüdüm sağlanmalıdır.

Sınavla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve tarihsel açıdan özellikli liseler, sayıları azaltılarak korunmalıdır. Bu okullar hem eğitim yönetişimi hem eğitim uygulamalarında ilerici ve yenilikçi uygulamaların geliştirildiği laboratuvarlar olarak değerlendirilmelidir.

Yükseköğretime geçiş

Zamana yayılan çok sayıda değerlendirme ve öğrenci ilgi ve yönelimleri dikkate alınarak doğru üniversite tercihleri yapılabilir. Öğrencilerin okul ortamında girecekleri ve müfredattaki hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını değerlendiren “yeterlik (olgunluk) sınavları” sonuçları, öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda istedikleri zaman girebilecekleri, sözel ve sayısal düşünme becerilerini değerlendiren üniversiteye giriş sınavı sonuçları, okulun psikolojik danışma ve rehberlik grubu yardımı ile öğrenci ilgi ve yönelimleri dikkate alınarak hazırlanan “öğrenci gelişim ve yönelim raporları” ile öğrenciler üniversitelere doğrudan başvurmalı ve yerleştirme üniversiteler tarafından yapılmalıdır.

ERG'nin raporunu indirmek için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.