banner

‘Üniversite tercihi yapmak ruh ister!’




Sabah Gazetesi Köşe Yazarı ve Eğitimci Sait Gürsoy verdiği konferansta üniversite adaylarına, “Üniversitelerin bahçelerini değil amfilerini gezin, üniversitenin adına değil akademik kadrosuna bakın.” dedi.

Türkiye’deki eğitim sistemini en iyi bilen isimlerden biri olan Sait Gürsoy, İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu’nda 11. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Üniversite sınavına hazırlanan gençlere yönelik hazırladığı programlarla tanınan Gürsoy, tecrübelerini keyifli sunumuyla birleştirerek önemli bilgileri gençlerle paylaştı.

“Üniversite tercihi yapmak ruh ister”

Konuşmasına, üniversite sınavı sonrasında yapılan tercih yanlışlarıyla başlayan Gürsoy, öğrencilerin tercihlerini düşünerek ve isteyerek yapmaları gerektiğini belirtti. Tercihleri bilgisayar ortamına ya da tamamen rehber hocalarının eline bırakmayın diyen Gürsoy, “Yapacağınız tercihlere şimdiden karar vermiş olmanız gerekiyor. Tercihlerinizi rehberlik öğretmenlerine götürdüğünüzden bilgisayar gibi ruhsuz aletlerden çıkan tonlarca kâğıdın insafına bırakmayın. Tercih ruh ister. Bizler sizin tercihleriniz üzerinde bilimsel dokunuşlar yapabiliriz ama sizin yerinize tercih yapamayız.” dedi.

İşe alımlarda stajın önemi

Üniversiteyi bitirmenin artık iş bulmak için yeterli olmadığını belirten Gürsoy, işe alımlarda artık mesleki bilgi sorulduğunu belirtti. “Bu durumdan, ben daha yeni mezunum, diye kurtulamazsınız. Okul döneminde yapacağınız stajlara özen gösterin. Bu staj, mutlaka size değer katsın. Artık okul sıralarında meslek bilgisi edinmek önem kazandı.” diyen Gürsoy, 30 günlük sıradan stajların da yeterli olmadığını belirtti.

Okulun bahçesine bakıp aldanmayın

Üniversite seçiminde okul isimlerinin önemli olmadığını vurgulayan Gürsoy, gençlerden mutlaka tercih edecekleri okulların fiziki yapıları, akademik kadroları, sağladıkları imkânları (erasmus, yabancı dil, çift dal imkânı) yerinde görmeleri gerektiğini ifade etti. “Anlamadığım bir şey var: Çocuklar okullara gidiyor, okulların bahçesine bakıp “Aaa ne güzel okul!” diyorlar. Ne kadar saçma! Arkadaşım, gir okulun içine, amfilerini gez, git akademik kadrosunu sor; yabancı dil, çift dal imkânlarını araştır, hangi seçmeli dersleri verdiklerini sor. Ancak o zaman bir okulu daha iyi tanırsın! İnternet başından bakacağınıza gezin dolaşın.” diyen Gürsoy, bütün bunların sonucunda okullar arasındaki farkların anlaşılacağını ve doğru bir tercih listesi hazırlanacağını vurguladı.

Sınav bittikten sonra yaşanacaklara da vurgu yapan Gürsoy, ailenin yaklaşımının her zaman değişik olduğunu söyledi. “Sınava sadece siz değil, bütün aileniz giriyor.” diyerek ailenin stresini de ifade eden Gürsoy, ev içinde yaşanacaklara eğlenceli örnekler verdi.

Gençlere mutlu olacakları işleri seçmeleri yönünde tavsiyede bulunan Gürsoy, “ Üniversiteyi birinci bitirmişsin ama mutsuzsun, sevmediğin bir işi yapıyorsun. Bunun bir değeri yok. Yüzünüze bir tebessüm konduracak bölümleri, işleri seçin.” dedi.

Konuşmasının sonunda İhlas Kolejinin Türk aile yapısına önem veren, örf, adet ve geleneklere uygun bir eğitim verdiğini söyleyen Gürsoy, İhlas Kolejinin eğitim dünyasında saygın bir yere sahip, güvenilir bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti.

Başından sonuna kadar sunumu ilgiyle dinlenen Sait Gürsoy’a günün anısına çiçek ve plaket verilmesiyle konferans sona erdi.

  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.