banner

Türkiye’de mühendislik eğitimi nerede?




Türkiye’de mühendislik eğitimi nerede?  ABD ile kıyaslandığında ülkemizdeki eğitim yeterli mi? Diploma, kişinin nitelikli bir mühendis olduğu anlamına mı geliyor?

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin ABD ile ülkemizdeki mühendislik eğitimini karşılaştırarak, Türkiye’deki mühendislik eğitimi hakkında önemli tespitlerde bulundu. Master ve doktora eğitimini Dünya’nın önemli üniversitelerinden olan ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde tamamlayan Prof. Dr. Gültekin, ülkemizdeki mühendislik eğitimi hakkında şunları söyledi;

“Türkiye’deki fakültelerden mezun olan mühendislerin matematiği ya da temel bilimleri mühendislikte uygulamaya kalktıklarında problem yaşadıklarını görüyoruz. ABD’de öğrenciye iki kere ikinin dört ettiğini değil neden dört ettiğini öğretiyorlar. Ülkemizde her mühendisin yeterlilik sınavına tabi tutulması gerekiyor bence. İmza yetkisi de bu sınavdan sonra verilmeli”.

 “Temel bilimlerde iyi yetişmemiş kişinin mühendislikte başarı elde etmesi mümkün değil. Özellikle fizik, kimya, matematik gibi temel dersler mühendisliğin temelini oluşturur. Ülkemizde üzgünüm ki matematik üzerinde fazla durulmuyor. Uygulamasına geçilmeden teorilerle yürütülüyor. Bu çok sakıncalı. O nedenle de Türkiye’de fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan mühendisler matematiği ya da temel bilimleri mühendislikte uygulamaya kalktıklarında problemle karşılaşıyorlar. Sindirerek öğrenemiyorlar. ABD’de mühendislik eğitim dendiğinde insana iki kere ikinin dört ettiğini değil neden dört ettiğini öğretiyorlar.

Türkiye’de mühendisler eksikle mezun oluyor

ABD’de kaldığım sürece gördüm ki matematiği hayata uygulayacak şekilde anlatıyorlar. Bu eğitimde çok önemli. Teoriği ezberledim bitti değil, bunları hayatın içinde nasıl kullanırım onu öğretmenin gayretindeler. Mühendis bu şekilde öğrenir. Bizde maalesef çoğu üniversitede bu konuya ehemmiyet vermeden kişiler mezun ediliyor. Mezun olan bu kişiler özellikle de kimya mühendisleri bu eksiklikle okulunu tamamlıyor.

Her mühendisin imza yetkisi olmamalı

Son zamanlarda Türkiye’de 103 devlet 65 de vakıf olmak üzere toplum 168 üniversite var. Hepsinde de hemen hemen mühendislik fakülteleri var. Bakıldığında bu üniversiteler arasında kalite farkları olduğu göze çarpıyor. Farklılıklara rağmen buradan mezun olanların hepsi ise eşit haklara sahip ve hepsinin de imza yetkileri var. Bu durumu çok doğru bulmuyorum. ABD’de imza sahibi olmak için profesyonel mühendis sınavına tabi tutuluyorsunuz. Lisansta gördükleriniz uygulamalı olarak karşınıza çıkıyor. Belli standartta kaliteyi önemsiyorlar. Bu olmadığı müddetçe herkes mühendis çıkaracaktır. Mezun olduktan sonra kendisini yenileme, güncelleme kaygısı yok çünkü hepsi artık imza sahibi. Bunlar ileride ciddi problemleri beraberinde getiriyor.

Mühendislikte İngilizce Eğitim Çok Önemli

Yabancı dil eğitimi mühendislik açısından gerçekten çok önemli. Bu yüzyılda artık dünya çapında çalışmak gerekiyor. Biz Üsküdar Üniversitesi özelinde,  mühendislik eğitimine birçok yenilik getiriyoruz. Kesinlikle teori odaklı değil, teori ve pratiği beraber yürüten bir eğitim modeli uyguluyoruz. Mühendislikte matematik eğitimini de çok önemsiyoruz. Kendi akademik kadroma özellikle matematik üzerinden mühendislik uygulamaya çalışın telkininde bulunuyorum hep.  Matematiği öğrenciye yaşatıyoruz biz.  Mezun olan öğrencilerimiz Türkiye’de söz sahibi olacak. Biz öğretim sistemimizi buna göre belirliyoruz. Üsküdar Üniversitesi mühendislik fakültesinde iyi bir ekip var ve büyük çoğunluğu da yurtdışında eğitim almış. Biz ABD’deki eğitime yakın bir mühendislik programıyla yola çıktık ve devam edeceğiz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.