banner

Heybeliada Ruhban Okulu açılıyor mu?




Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Heybeliada Ruhban Okulu’nun mutlaka açılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Heybeliada Ruhban Okulu'nda, Rum Ortodoks Patrikhanesi veya Ortodoks cemaati için din adamlarına ihtiyaç varsa ki var. Bunların yetişmesi için bir okula ihtiyaç varsa ki var, bunu da kabul ediyoruz. O zaman bu okulun mutlaka açılması ve buradan yeniden ruhban sınıfında din adamlarının yetişmesi gerekir'' dedi.

Arınç, Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü tarafından Alman Federal Meclisi Dışişleri Komitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar: Barış Mümkündür. Geçmiş ve Mevcut Durumda Barış İçinde Birlikte Yaşamanın Örnekleri-Geleceğe Dair Perspektifler'' konulu konferansta katılımcıların sorularını yanıtladı.

Toplantıya katılan Almanya Yunan-Ortodoks Metropoliti Augustinos Labardankis'in, ruhban okuluyla ilgili sorusunu yanıtlayan Arınç, 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından bazı sebeplerden dolayı Ruhban Okulu'nun kapatıldığını belirterek, ''Heybeliada Ruhban Okulu'nda Rum Ortodoks Patrikhanesi veya Ortodoks cemaati için din adamlarına ihtiyaç varsa ki var. Bunların yetişmesi için bir okula ihtiyaç varsa ki var, bunu da kabul ediyoruz. O zaman bu okulun mutlaka açılması ve buradan yeniden ruhban sınıfında din adamlarının yetişmesi gerekir'' ifadesini kullandı.

Arınç, gayrimenkullerin iadelerine dair Vakıflar Kanunu'nda çok önemli hükümler koyulduğuna işaret ederek, Büyükada'da Patrikhane'ye bağlı yetimhanenin iadesinin yapıldığını, Ermeni vakıflarına ve Rumlara gayrimenkullerinin verildiğini, Musevilerin sahip oldukları ancak ellerinden bir şekilde gitmiş olan vakıfların iade edildiğini ve Süryanilere gayri menkullerin iadesinin yapıldığını hatırlattı.

''Hak haklının en mukaddes malıdır. Bunu biz cebimizden bir bahşiş gibi vermiyoruz. Bunlar zaten sizindi'' diyen Arınç, şöyle konuştu:

''Ama bir şekilde elinizden çıkmıştı. Şimdi biz bunu bir insanlık hakkı olarak görüyoruz, sizin inancınızın mukaddes saydığı bir değer olarak görüyoruz. Ve sizlere veriyoruz. Geçmişte yaşananlar için de hepinizden özür dileriz. Bunu yerine getirdik ve bundan dolayı da hepimiz büyük bir memnuniyet duyuyoruz.''

Arınç, 2011 yılında Patrikhane'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, 60 yıl sonra Patrikhane'yi ziyaret eden ve iç politikada eleştirileceğini bile bile bu ziyareti yapan bir Başbakan Yardımcısı olduğunu, kendisinden önce merhum Başbakan Adnan Menderes'in Patrikhane'yi ziyaret ettiğini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.