banner

Bakan Avcı, sansüre böyle tepki gösterdi




Milli Eğitim Bakanı Avcı, bazı kitaplara sansür yapıldığına yönelik iddialara ilişkin “Örneğin bir şiiri alıyorsunuz, o şiir de bir mısra, bir kelime sizin hoşunuza gitmiyor ve siz onu değiştirerek veya onu çıkararak alıntı yapıyorsunuz. Bu olmaz. Ya o şiiri hiç alma alıyorsan da aslına sadık kal.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde gazetecilerle yaptığı sohbette, Edip Cansever'in şiirine yapılan sansürü değerlendirdi.

Avcı, bazı kitaplara sansür yapıldığına yönelik iddialara ilişkin uzunluk açısından bakıldığında bir bölüm alınarak yapılan, işlevsel gerekçeli alıntıların anlaşılabileceğini söyledi. Avcı, ''Ancak örneğin bir şiiri alıyorsunuz, o şiir de bir mısra, bir kelime sizin hoşunuza gitmiyor ve siz onu değiştirerek veya onu çıkararak alıntı yapıyorsunuz. Bu olmaz. Ya o şiiri hiç alma alıyorsan da aslına sadık kal. En son yaşananlardan Edip Cansaver'le ilgili bir şey vardı. Onun bir şiirinden bir mısranın çıkarılması. Bu bir zihniyet meselesi de olabilir bir de bazı yayınevlerinin veya editörlerin sanki 'Böyle gayretkeşliğin içine girersek Talim Terbiye'den bu iktidar da muhafazakar dolayısıyla biz böylece, Talim Terbiye'ye kendimizi mevcut iktidara daha yakın bir kimlikle tanıtmış oluruz' gibi bir gerekçeyle bunlar yapılıyorsa bu ayıp. Edip Cansever'in o ölçekte, o ünitede yer alacak ölçekte birçok şiiri var. Konunun işlenmesine daha çok elverişli pek çok şiiri var. onlardan birini değil de illa bunu alıp onun da bir mısrasını değiştirmek bir zihniyet meselesi. Türkiye bunu aşar, aşıyor.''

Bakan Avcı, yapılan düzenlemelerin mevcut Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alınan kararlar olmadığını, eskiden yapıldığını ancak bugün piyasaya sürülmeye çalışıldığını da dikkati çekti.

  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.