banner

Kaçak kuran kursu ve cemaat okullarına ceza kalkıyor




TBMM’ye gönderilen tasarıya göre, kaçak Kuran kursları başta olmak üzere kanuna aykırı eğitim kurumu açan, işleten ve öğretmen olarak çalışanlara verilen hapis cezası kaldırılıyor. Bu kapsamda var olan okulların kapatılmasına ilişkin herhangi bir karar alınamayacak.

TBMM’ye gönderilen tasarıya göre, kaçak Kuran kursları başta olmak üzere kanuna aykırı eğitim kurumu açan, işleten ve öğretmen olarak çalışanlara verilen hapis cezası kaldırılacak. Bu okulların kapatılmasına karar verilmesi uygulamasına da son verilecek. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, düzenlemenin laik eğitime darbe anlamına geldiğini savundu.

Hükümet, 2004’te yeni TCK yürürlüğe girerken, kaçak Kuran kursu açanlara verilen hapis cezasının alt sınırını düşürmüş ve kamuoyunda bu nedenle büyük tartışma yaşanmıştı. TBMM’ye dün sevk edilen, mahkemelerin ihtisaslaşması ile ilgili kanuna sürpriz biçimde bu konudaki radikal bir değişiklik girdi. Tasarıda, TCK’nın “Kanuna Aykırı Eğitim Kurumu” başlıklı 263. maddesinin kaldırılması öngörülüyor. TCK’nın 263. maddesi, “Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkrada gösterilen yerlerin kapatılmasına da karar verilir” hükmünü içeriyor.

Okullar kapatılmayacak

Bu hükmün TCK’dan çıkarılmasıyla kaçak Kuran kursları ve okullarını açan, işleten veya oralarda öğretmenlik yapanlara verilen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası yürürlükten kalkacak. Bu kapsamda var olan okulların kapatılmasına ilişkin herhangi bir karar alınamayacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.