banner

Üniversiteye girişte melez sistem




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Üniversiteler kendi sınavını yapabilir” açıklamasının ardından ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da, üniversiteye girişte “melez sistem” önerdi.

Sınavsız üniversite formatının iyi çalışılmadan yaşama geçirilmesinin sıkıntı yaratacağını söyleyen ODTÜ Rektörü Prof. Acar, öncelikle pilot bir uygulama yapılmasını önerdi.

Bakan Avcı’nın ortaöğretim ve yükseköğretime geçişle ilgili sınavsız sistem çerçevesindeki çalışmalar ile ilgili olarak “Üniversiteler kendi sınavlarını yapabilir” açıklaması tartışma yarattı. Yeni üniversite yerleştirme tartışmalarını ile ilgili Cumhuriyet’e değerlendiren ODTÜ Rektörü Prof. Acar, “Bunun arkasında nasıl bir çalışma var, neye bakarak bu söylendi. Pek de çalışma yok. Bir fikir atılıyor ortaya ama arkasında tartışılacak 3 sayfalık bir yazı yok. Sınavsız üniversitenin gerekçesi ne? Sınav kalkarsa üniversitelerin daha iyi öğrenci seçebileceğini mi düşünüyoruz” dedi.

‘Kalan sağlar bizimdir’ sistemi

Sınavsız üniversite formatının yurtdışında örneklerinin olduğunu belirten Acar, “Avrupa’da herkesin istediği üniversiteye girmesinin ardından ‘kalan sağlar bizimdir’ dediğimiz sistemler var. 1. sene sınıf 1000 kişi oluyor. 2. sene sınıf 100 kişiye düşüyor, yani eleniyor” bilgisini verdi. Acar, yine yurtdışında örnekleri olan melez sistemin ayrıntılarını da anlattı.

“Üniversiteler merkezi sınav ile 100 öğrenci alır, ayrıca kendi kıstasları ile kendi sınavı ile 10 kişilik kontenjan alır. Deneyelim, aldığımız 10 öğrenci, merkezi olarak gelen 100 öğrenciden daha başarılı oluyor mu, olmuyor mu? Bu melez sistem pilot olarak denenebilir” önerisini sunan Acar, bizim sistemimiz budur, tek doğru da budur anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

‘Araştırma görevlisini seçemiyorum ki’

Evrensel üniversite özerklik ilkelerinin içinde kendi öğrencisini seçebilmenin de olduğunu belirten Acar, “Üniversite kendi araştırma görevlisini seçemiyor. Araştırma görevlisini seçemezken, öğrenciyi seçebilmek daha mı önemli, daha mı öncelikli? Mali özerklik yok, personel rejiminde özerkliğimiz yok. Onları bırakıp da neden buradan başlıyoruz?” tepkisini gösterdi. Sınavsız sistemin gerekçelerinden biri olan dershanelerin kapatılması projesini de değerlendiren Acar, “Ben dershanelerin kapatılabileceğini sanmıyorum. Yarışma olduğu müddetçe, insanların hayatını değşitirecek bir hedef varsa, bunlar bir şekilde varlığını koruyacak. Liseler öğrenci yetiştiremiyor ki, nasıl kaldırır ben bilmiyorum. Kapatılan dershane yer altına iner. Farklı kisveler altında bu hizmet verilir” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.