banner

Tarihi liseler de merkezi sınav istiyor




Tarihi liseler, SBS’nin kaldırılmasıyla birlikte her okulun kendi sınavını yapmasının teknik ve fiziki yönden mümkün olmayacağını ve bu okullara Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı merkezi bir sınavla öğrenci alınması gerektiğini belirtti.

Tarihi liselerin mezunları tarafından kurulan TEVDAK’ın düzenlediği “TARİHİ LİSELERİN GELECEĞİ” konulu toplantıda Seviye Belirleme Sınavı’nın  (SBS)  kaldırılması ve okullara sınavsız öğrenci alınması konuları tartışıldı.

Toplantıda SBS’nin kaldırılması sonrasında sınavsız öğrenci alınması halinde, gelenekleri ve kültürü oluşmuş, eğitim alanındaki kalitelerini başarılarıyla ve mezunlarıyla kanıtlamış tarihi liselerin bu durumdan olumsuz etkileneceği belirtildi.

Kabataş Erkek Lisesi Feriye tesislerinde yapılan toplantıya Ankara Atatürk Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Erzurum Lisesi, Edirne Lisesi, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Haydarpaşa Lisesi,  Kadıköy Anadolu Lisesi,  Beyoğlu Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi, Eyüp Lisesi Vakıf ve Lise yöneticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TEVDAK (Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği) Genel Başkanı Erol DEMİRDÖVEN özetle şunları söyledi:

“TEVDAK üyesi Eğitim Vakıflarının amacı; tarihi liselerin kurumsal kimliklerini ve eğitim kalitelerini korumalarını, çağdaş eğitimin imkanlarına sahip olmalarını sağlamak için  eğitim- öğretim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarına  maddi ve manevi destek sağlamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 öğretim  yılında  genel liselerin tamamının Anadolu Lisesine dönüştürüleceğini, SBS’nin kaldırılacağını, bu okulların sınavsız öğrenci  alan semt okulları haline geleceğini açıklamıştır. Fakat uluslarası antlaşmalara göre eğitimlerini sürdüren okullarla, fazla talep edilen okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verilebileceği de belirtilmiştir.

Bu durumda sadece TEVDAK LİSELERİ değil, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan diğer  tarihi liseler de kısa sürede kurum kültürlerini, kimliklerini ve eğitim  kalitelerini kaybedeceklerdir. Şunu unutmamak gerekir, bu okulların öğrencileri , sadece seçilmiş oldukları için değil, bu okulların kültüründen ve geleneklerinden, çağdaş eğitim imkanlarından, sosyal ve kültürel faaliyetlerinden kazanımları dolayısıyla da başarılı olmaktadırlar.   Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin yöneticilerini, diplomatlarını, sanatçılarını, bilim  ve teknik adamlarını ve işadamlarını yetiştiren bu eğitim abidelerinin korunmasına milletçe özen göstermemiz gerekir. Çünkü bu okullar sadece camialarının değil, milletin malı ve gururudur. Bakanlığımızın da bu okulların özelliklerinin korunmasına özen göstereceğine inancımız tamdır. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Bu toplantıda “tarihi liselerimizin kimliğinin ve eğitim kalitelerinin  nasıl korunacağı” konusunu tartışacağız. Burada alacağımız kararları en kısa zamanda  Milli Eğitim Bakanımız  ve Bakanlık bürokratları ile paylaşıp, olumlu bir sonuca ulaşmaya çalışacağız.”

Konu katılımcılar tarafından kapsamlı bir biçimde tartışıldı. Toplantı sonucunda Bakanlığa iletilecek görüşler şu şekilde karara bağlandı:

“Öğretim sürecindeki başarılarına göre öğrenci yerleştirme sistemi, 1990’lı yıllarda Süper Lise modeli biçiminde uygulandı ve hüsranla sonuçlandı. Başarılı okullar başarısız oldu. Tarihi Liselerin çoğu merkezi yerlerde ve pansiyonlu okullardır. Dolayısıyla coğrafi konumları semt okulu olmaya elverişli değildir ve bulundukları ilin dışındaki illerin öğrencilerine de hizmet vermektedirler. Bu okullar şu anda ülkenin üstün zekalı öğrencilerinin eğitim ihtiyacını karşılar konumdadırlar. Bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verildiğinde uygulama oldukça zordur. Okulların bunu organize etmeleri teknik ve fiziki yönden mümkün olmadığı gibi, öğrencilerin değişik illerdeki sınavları takip etmeleri ve katılmaları da mümkün olmayacaktır. Ayrıca böyle bir uygulama çeşitli şaibelere de açık olacaktır. Bu nedenlerle, sadece TEVDAK Liseleri değil, tüm illerin  tarihi liselerinin  özellikleri bozulmadan  gelecek kuşaklara hizmetlerini taşıyabilmeleri  için, Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı merkezi sınavlarla öğrenci almaya devam etmeleri uygun olacaktır.”

  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.