banner

150 kızı çocuk gelin olmaktan kurtardı




İki yıl önce atandığı Muş Merkez Yatılı Bölge Okulu'nda büyük işler yapan Yalovalı Melahat Aydın 15 kişilik ikna timiyle dağ taş gezerek 150 kız çocuğunu okula kaydettirmeyi başardı.

Muş Merkez Yatılı Bölge OkuluMelahat Aydın, Yalovalı bir eğitimci. İki yıl önce tayini Muş'a çıktı. Merkez Yatılı Bölge Okulu'na müdür olarak atanır atanmaz, hayatını okula gönderilmeyen kız çocuklarına adadı. Kar-kış, yağmur-çamur demeden Muş'un dağlarında, ovalarında çalmadık kapı bırakmadı. Oluşturduğu 15 kişilik ikna timiyle, 150 kız çocuğunu okula kaydettirdi. Böylece onları çocuk gelin olmaktan kurtardı. Halkın 'Müdür Bey Hanım' diye seslendiği Melahat Aydın, at sırtında yaptığı köy yolculuklarında köylü kadınlarla tandır da pişirdi, süt de sağdı. Melahat Hoca, okula kadın rengini sindirmiş. Kız öğrencilerine lila rengi okul formaları diktirmiş. Her birinin yemeğiyle tek tek ilgilenen, onlara ped kullanmayı öğreten Aydın; annelerinden babalarından uzak çocukları tek tek yıkıyor, saçlarını tarıyor. Bir akşamda 100 çocuğa banyo yaptırdığı dahi oluyor.
 

15 kişilik eğitim timi

Melahat Aydın, Muş İl Milli Eğitim Proje Ofisi işbirliğiyle, AB İnsan Kaynaklarını Geliştirme Operasyonel Programı'ndan hibe desteği alarak projesini hayata geçirdi. Sabancı Vakfı'nın desteklediği proje kapsamında Melahat Aydın, öğretmenlerden 15 kişilik bir tim oluşturdu. Ve bu timle aileleri ikna etmek için Muş köylerini dolaştı. Araçla ulaşımın mümkün olmadığı yerlere at üzerinde giden Melahat Aydın, proje kapsamında ailelere kadın hakları ve kent yaşamı eğitimleri verdi. Dört yıl önceye kadar karma bir okul olan Muş Merkez Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, son üç yıldır sadece kız öğrencilere eğitim veriyor. Kızların okula gitmesine babalardan önce annelerin karşı çıktığını anlatan Melahat Aydın, "Çünkü anneler kızları evde yardımcı görüyor. 5-6 kardeşin bir kısmının sorumluluğunu onlara yüklüyor, ev işlerinde de onu iş ortağı haline getiriyor" diyor. Annelerin kız çocuklarının okuyup geleneklerden kopmasından da endişe ettiğini söyleyen Aydın, kadınların kendisine "Sen evde bulaşık yıkıyor musun, çocuklarına bakıyor musun, ev işi yapıyor musun, yemek yapıyor musun?" şeklinde sorular sorduğunu söylüyor. Şimdiye kadar 150 kız çocuğunu okula kaydettiğini söyleyen Melahat Aydın, çocukları üç haftada bir, haftada sonları köylere ailelerin yanına gönderiyor. Ve bu üç haftalık dönemlerde gönderdiği öğrenciler için evlilik hazırlıkları yapıldığına da tanık olmuş.
 

 Düğün hazırlığı yapanları buldu

"Öğrencilerim köylerinden dönmezse hemen arkalarından gidiyorum ve bazılarının istendiğini, düğün hazırlıklarının yapıldığını görüyorum. Birçoğunu okula geri döndürebiliyoruz" diye konuşan Aydın bir başka soruna da dikkat çekiyor: "Ancak bazen resmi olarak 12 yaşında görülen kızın, 17-18 yaşında çıktığı da oluyor. Nüfusa geç yazdırılmışlar. Onları maalesef geri kazanamıyoruz, çünkü okulumuz bir ilköğretim okulu. Bunun için lise olmak lazım." Aydın, Muş Merkez Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun baştan ayağa yenilenmesinde de aktif rol almış. Halkın "Müdür Bey Hanım" diye seslendiği Melahat Aydın ailelerin karma eğitimden rahatsız olduğuna, kızlarının erkekler ile yatılı bir okulda kalmasının onları endişelendirdiğine de dikkat çekiyor. Okulun karma eğitimi sonlandırıldığında kızlarını okuldan alan pek çok ailenin kolaylıkla ikna olduğunu da vurgulayan Aydın; kendisini 450 kız çocuğunun annesi olarak gördüğünü söylüyor. Öyle ki biri lisede, biri ilköğretimde okuyan iki çocuğunun kendisini 450 öğrencisiyle paylaşmaya alıştığını anlatıyor. Önündeki en büyük hedefin ise ilköğretime kazandırdığı bu kız çocuklarının lise ve üniversitelerde eğitime devam etmesini sağlamak olduğunu vurguluyor.

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.