banner

Dershanelerin kapatılması kararı ertelendi mi?




Derhanelerin kapatılması askıya mı alındı? Son olarak Başbakan Erdoğan’a sunulan dershane raporu rafa mı kalktı? ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin 2013-2014 öğretim yılı için öğrenci kayıtlarına başladığını belirtti.

ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin 2013-2014 öğretim yılı için öğrenci kayıtlarına başladığını belirterek, “Dershaneleri kapatacağım demekle elde edilebilecek siyasal kazançları bir yana bırakıp ülke gerçeklerimize uygun bugünün toplumunu ve toplum gerçekliklerini dikkate alan çözümler bulunmalıdır” dedi.

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü eğitimin yapa boza düzenlenecek bir alan olmaması gerektiğini belirterek, “Dershaneleri kapatacağım demekle elde edilebilecek siyasal kazançları bir yana bırakıp ülke gerçeklerimize uygun bugünün toplumunu ve toplum gerçekliklerini dikkate alan çözümler bulunmalıdır” dedi.

Köprülü, dershanelerin talebe cevap veren merkezler olduğunu, öğrencilerin sınavlara hazırlanmayı talep etmesi nedeniyle bu yönde hizmet verildiğini, bunun yanı sıra okuldaki derslere de takviye yapıldığını söyledi. Dershanelerin kapatılması yönündeki tartışmaları hatırlatan Köprülü, öğrencilerin sınavların yanı sıra derslerindeki eksikliği tamamlamak için dershanelerden yararlandığını belirtti. Köprülü, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav sistemini çözecek formülü bulması halinde bile bu hizmetin devamı açısından dershanelerin kapatılmaması gerekir” diye konuştu. Bu kurumların kapatılmasının özel dersleri yaygınlaştıracağını savunan Köprülü, “Özel dersi ailesinin imkanı olan çocuklar alabilir. Çünkü onun bedeli çok farklı, ağır. Ayrıca Türkiye’de 3 bin 863 dershane var ama bunun yarısı, hatta yarısından fazlası kadar kaçak dershane bulunuyor. Dershaneleri kapatırsanız yasal olmayan çalışmalar daha çok yaygınlaşır” diye konuştu.

100 bin istihdam

Dershanelerin 100 bin kişiyi istihdam ettiğini belirten ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, yaklaşık 150 bin öğrencinin dershane hizmetinden yararlandığını söyledi. Dershanelerin fiyat politikaları üzerine görüş belirten Köprülü, "Dershanelerin orta öğretim öğrencileri için bin 500 ve iki bin arasında değişen fiyatları vardır. Üniversiteye hazırlık öğrencileri için fiyat ise 3 bin ile 4 bin lira arasındadır. Bu ücretler taksitlere bölündüğünde ödenebilecek hizmetlerdir. Yani kimsenin öküzü satarak bu kurumlardan yararlanmak istemesi gibi bir durum yoktur. Dershanelerinin kapatılması gündeme geldiği son dönemde dershanelerinin lehine kamuoyunda bakış gelişmiştir. Velilerde dershanelere kapatılmasını istiyormuş gibi bir algı yaratılıyor ama veliler ve öğrenciler dershaneleri bizden daha çok sahipleniyorlar. Sınavlara kaldırılsa bile dershanelere olan ihtiyacın devam edecektir. Asıl gereken eğitimin temel sorunları çözülmesidir" diye

Köprülü, dershanelerin 2013-2014 öğretim yılı için öğrenci kayıtlarına başladığını belirterek, şunları söyledi: “Yönetmeliğimizdeki bir madde ‘kurumlar ocak ile mayıs arasında ücretlerini ilan edebilir, kayıt yapabilir’ diyor. Arkadaşlarımız ocak ayından itibaren kayıtlarını yapmaya başladı. Kayıtlar, dershanelerin 2014 yılında kapatılacağına ilişkin tartışmalardan olumsuz etkilenmedi. Arkadaşlarla konuşuyoruz, kayıtlar aynı şekilde, geçen yıllarda olduğu gibi. Hatta bazı illerde kayıt olan öğrenci sayısında artışlar var. Bunlar bir ihtiyaç ki kayıtlar devam ediyor, veli bu hizmeti satın alıyor.”

Köprülü, görevlendirilen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki 7 kişilik komisyonun dershanelerle ilgili hazırladıkları raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını vurguladı. Köprülü, “Raporda bizim söylediğimiz, ‘Bugünden yarına dershaneler kapatılmamalı, çünkü ihtiyaç var. Sınav sistemini değiştirerek, belki ihtiyacı azaltarak bir çözüm bulmak gerek’ ifadelerine benzer sözler bulunuyor. Rapor, söylediklerimizle örtüşüyor. Bu nedenle dershanelerin kapatılması sürecini olumlu etkileyebilir” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.