banner

Dinçer : 'Türkiye'nin acelesi yok'




Yeni eğitim yasası "4+4+4" ile ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 12 saat konuşarak bu sistemi protesto eden CHP'li Özkoç'la ilgili, herkesin fikrini beyan etmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer: 'Türkiye'nin acelesi yok'Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretim birinci ve ikinci kademe arasında sınav olacağını söylemenin hayali olduğunu belirterek, "İlköğretimin birinci kademesi ile ikinci kademesi arasında Türkiye'de fırsat eşitliği konusunda bir sorun yoktur. Türkiye'nin en ücra yerinde de ilköğretim okulu vardır. 4 yıllık ve 8 yıllık da eğitim yapacak kadar dersliğimiz vardır, öğretmenimiz vardır. Şimdi teknolojik altyapı itibariyle sosyal eşitlik sağlayacak bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Daha da önemlisi ilköğretim okullarında birinci ve ikinci kademe arasında nitelik farkı itibariyle sorun yoktur" dedi.

Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, 12 yıllık zorunlu eğitimi öngören 'İlköğretim ve Eğitimi Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediyor. Dün CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un 12 saatlik konuşmasının ardından teklifin birinci maddesi kabul edilmişti. Bugünkü toplantıda ise Komisyon Başkanı Nabi Avcı, dün sıra gelmeyen komisyon üyelerine söz vereceğini, ancak konuşmaların 'makul bir zamanda' bitirilmesi ricasında bulunduğunu söyledi.
CHP'li vekillerin tepkisi üzerine Avcı, bunun bir süre sınırlaması olmadığını söyledi.

"KADINLAR ADINA TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ"
İlk sözü alan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, dün Adalet Komisyonu'nda kadına yönelik şiddetin önlemesine dair tasarının kabul edildiğini belirterek, "Böylesi bir çalışmayı yaparken bu4+4+4 yasa teklifiyle kadınların ve kız çocuklarının eğitimden ötelenmesine ve mesleki eğitime yönlendireceğiz derken, örgün eğitimden uzaklaştırılması, evlere kapatılması ve üniversiteye ulaşamaması gibi sonuçları düşündüğümüz için öncelikle bu teklifin kadınlar adına geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Dün CHP'li Özkoç'un 12 saatlik konuşmasına işaret eden Yılmaz, yapılanın demokratik bir direnme olduğunu söyledi. Bu direnmeyi çocuklar ve kadınlar adına yapmaya hakları olduğunu kaydeden Yılmaz, "Yani 'biz size istediğiniz kadar konuşma fırsatı veririz, ama istediğimiz düzenlemeyi de yaparız, çoğunluk bizde' anlayışının kesinlikle olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yani çoğunluğun diktatörlüğü yenire, çoğulculuk anlayışıyla hep beraber uzlaşarak bir sistemi yaratmaya çalışmamız lazım. Neticede
çocuklarımızın geleceğine yönelik kararlar veriyoruz burada" diye konuştu.

Bu yasa teklifinin ilk haliyle da şu anki haliyle de cumhuriyet devrimleriyle kazanılmış olan eğitim sistemindeki tüm gelişmelerin geriye döndürülmesine yönelik bir çalışma olduğunu ve bu türden çalışmaların da bir 'karşı devrim'e yönelik olduğunu belirten Yılmaz, "Örneğin milli eğitimin amaçları arasından 'Atatürk ilkelerine uygun nesiller yetiştirmek' amacı çıkartılmıştır. Bunun çıkartılmasını anlayabilmiş değiliz. Atatürk, bu ülkede bağımsızlık savaşının verilmesinde, çağdaş Türkiye'nin
geliştirilmesine rağmen onun ismi ve ilkelerinin milli eğitim amaçlarından çıkartılmasını inanın anlayabilmiş değiliz. Arapçanın gelecek yıldan itibaren, 4. sınıftan itibaren seçmeli ders olmasını da anlamış değiliz. Biz Latin harflerini kabul etmişiz ve yıllardır böyle bir eğitim sistemimiz varken, Arapçanın yeniden seçmeli ders olması gerişe dönüş olarak anlaşılacaktır" dedi.

Ulusal bayramların kutlanmasını sınırlandırılması ve Gençliğe Hitabenin tartışılmasının da aynı nitelikte bir karşı devrim girişimi olduğunu belirten Yılmaz, "Başbakan 'dindar ve kindar nesiller yetiştireceğiz' dedi. Verdiği mesaj de böyle bir mesajdı. Eğitimde bir dizayn çalışması, kendi istediğiniz gibi bir eğitim sistemi oluşturmak istediğinizi düşünüyoruz. Bilimsel değil, dogmatik ve siyasi iktidarınıza uygun nesiller oluşturmak istiyorsunuz" diye konuştu.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.