banner

Akıl oyunları dersi neden gerekli?




Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2012-2013 öğretim yılı başında uygulamaya konan seçmeli derslerden bir tanesi de zeka oyunları dersidir. Uygulamaya konan Zeka oyunları dersi halen seçilen okullarda uygulanmakta olan bir ders. Zeka oyunları dersi aynı zamanda uygulamada akıl oyunları olarak da adlandırılmakta. Zeka (akıl) oyunları dersinde öğrencilerin sahip oldukları zekâ potansiyellerinin farkına varmalarının sağlanması, sahip oldukları potansiyelin geliştirmesi; karşılaştıkları problemler karşısında orijinal ve yeni çözüm yolları geliştirmesi, pratik düşünmesi, sorun durumunda doğru kararlar verebilmesi gibi bir dizi beceri ve yeterliliklerin geliştirmesi amaçlanmakta. Bu amaçla 5. Sınıftan sekizinci sınıfa kadar düzenlenen bir zeka oyunları dersi öğretim programı mevcut. Okullardaki seçmeli zekâ oyunları dersi ve bu ders kapsamındaki uygulamalar zeka oyunları dersi öğretim programına göre yürütülmeye çalışılıyor.

Fakat bu konuda bazı yetersizlikler var. En önemli problemlerden birisi akıl oyunları derslerini yürütecek öğretmen sıkıntısı. Bu konuda bazı çalışmalar yapılması öncelikli hedeflerden birisi olmalı. Programı uygulama yeterliliğine sahip öğretmenler eğitilmediği takdirde oldukça anlamlı olan bu ders hak ettiği ilgiyi göremeyebilir.

Bir başka açıdan baktığımızda sene başında uygulamaya konan zeka oyunları dersi öğretim programı çeşitli akıl oyunlarını temele alarak geliştirilen bir program gibi gözüküyor. Bu oyunlar çocukların zihinsel gelişimine mutlaka katkı sağlamakta. Bu oyunlar aracılığıyla çocuklar hem eğlenmekte hem de bilişsel beceriler başta olmak üzere çocukların sosyal becerileri de geliştirilmektedir. Fakat çocuklarda bu özelliklerin gelişiminin ölçümü ve raporlanması ile ilgili yapılması gereken çalışmalara ihtiyaç var. Programın ölçme değerlendirme uygulamalarının geliştirilmesi gerekmektedir. 

Zeka oyunları dersi ile ilgili bir başka konu ise derslerin bütünleştirilmesi yani entegrasyonu ile ilgili bazı gereklilikler.  Hazırlanan akıl oyunları programında yer alan kazanımların diğer derslerle interdisipliner bir bakış içinde ele alınması programın etkisini daha da artırabilir. Diğer derslerde elde edilen beceriler ile akıl oyunları dersindeki kazanımlar birleştirildiğinde daha etkili ve her öğrenciye hitap edebilecek farklılaştırılmış öğrenme süreçleri sağlanabilir. 

Bu şekildeki bir yapılandırma ile bu dersin kapsamı 1. ve 4. Sınıflar düzeyine çekilebilir. İlkokul kademesinde yer alan oyun ve fiziksel etkinlikler dersi içinde akıl oyunlarına yer verilebilir. Bu şekildeki uygulamalar yurt dışındaki akıl oyunları uygulamalarında yapılmakta. Ülkemizde de akıl oyunları kapsamında bu tür uygulamalara yer verilmesi öğrenciyi kazanımlarla daha fazla yüz yüze getirecek ve farklı derslerde bu kazanımlara ilişkin becerileri daha da pekiştirebilecektir.  Özellikle ilkokul kademesinde zeka oyunları dersi Matematik, Hayat bilgisi ve Türkçe  derslerine entegre edilmiş bir şekilde ele alınmasının yararlı olabileceği söylenebilir. Ülkemizde bu şekilde entegrasyona dayalı  uygulama yapan kurumlar yer almakta ve bu durumun çocukların motivasyonlarını arttırdığı, konuları pekiştirme şanslarını artırdığı gözlenmiştir.

Bana göre akıl oyunları ya da diğer ismiyle zeka oyunları dersi önemli bir ders ve çocukların gelecekteki süreçlerine olumlu katkı sağlayacak bir ders olmaya aday. Bunun en önemli nedeni ise bireylere kazandırdığı beceriler. Bu ders daha alt sınıflara yaygınlaştırılmalı ve olabildiğince çok çocuğun bu derse erişiminin sağlanması gerekmektedir.

Dr. Özgür Şimşek

Eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.