banner

CHP’li Tarhan: Zorunlu eğitim 4 yıla indiriliyor




CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklife tepki göstererek, "Bu yasa kız çocuklarını eve kapatır" dedi.
emine_tarhanCHP Grup Başkanvekili Tarhan, CHP Manisa İl Kadın Kolları tarafından 8 Mart Dünya kadınlar Günü nedeniyle Kültür Sitesi Lale Salonu'nda düzenlenen konferansa katıldı. Konferans öncesinde partililer Tarhan'a yoğun ilgi göstererek, hatıra fotoğrafı çektirebilmek için adeta birbirleri ile yarıştılar.
Tarhan, Türkiye'de istatistiklere göre her 3 kadından 1'inin şiddete maruz kaldığını belirterek, "10 yıl önce 66 kadın cinayete gitmişken, 10 yıl sonra bakıyoruz bin 550 kadın cinayete kurban gitmiş ve yüzde binlerce artış olmuş. Bunun altında yatan nedenleri tabi sorgulamamız gerekiyor. Ülkemizde istatistiklere göre her 3 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor ve dövülüyor, duygusal şiddete maruz kalıyorlar. Yani bu ülkede yüzde bin 400 artıysa arkasında yatan zihniyetin sorgulanması gerekiyor.
Ülkemizde zorla evliliğin oranı yüzde 24'tür. Bazı bölgelerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 50'ye çıkabiliyor. Bu inanılmaz bir rakamdır. Bizim HSYK'mız bu ülkede tecavüze uğrayan kadınların tecavüzcüsüyle evlendirilmesini öneriyor. Çünkü mahalle baskısı olur ve kadını korumak zorlaşır gerekçesinde bunu yazıyor" şeklinde konuştu.
12 yıllık zorunlu eğitim sistemine de değinen Tarhan, şunları söyledi:
"Ömer Dinçer'in kurguladığı senaryoya göre zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 4 yıla indiriliyor. Açıköğretim sistemi devreye sokuluyor, ilköğretim seviyesindeki çocuklar için dünyada örneği olmayan bir modele; öğrencilerin ilk 4 yılının ardından okula gitme zorunluluğunun fiilen ortadan kalktığı bir döneme giriyoruz. Halkın bu konuda tepki göstermesi gerekiyor. Devrim yasalarına ancak halkın sahip çıkabilmesi mümkün diye düşünüyorum. Bunun içinde önümüzdeki dönemde anayasa sürecinde tabii ki bizim ne
yapmamız gerektiğini oturup, şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor."
Çıkarılacak yasayla 12 yıl olarak söylenen zorunlu eğitimin 4 yıla indirileceğini iddia eden Tarhan, "Bu yasa kız çocuklarını eve kapatır. Dün çıkardıkları önergeyle ilkokul ve ortaokul diye ikiye ayırdılar 8 yılı. Yani ilk 4 yıldan sonra çocuklara diploma verecekler ve 'güle güle kızım sen evde oturabilirsin' diyecekler. Bunun alt yapısını hazırlıyorlar" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.