banner

Danıştay’dan kayıt dondurma müjdesi




Danıştay, üniversitelerde kayıt ücretlerini ödeyemeyen öğrencilere ücretsiz kayıt dondurma hakkı tanınmasına olanak sağlayan bir karara imza attı

Okumak için çalışmak zorunda olan ya da ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere Danıştay’dan kayıt dondurma müjdesi geldi. Artık, öğrenciler ekonomik gerekçeyle kayıt dondurabilecek. Başkent Üniversitesi’nde okuyan E.E., “ekonomik nedenlerle ücretsiz olarak kayıt dondurmak” için üniversite yönetimine başvurdu.

Harç ücreti ödenecek

E.E.’nin isteği üniversite yönetimi tarafından “öğrenim ücretini ödeyememesinin kayıt dondurma nedeni olarak kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle reddedildi. E.E.’nin avukatı Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açarak, Başkent Üniversetise Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 27. maddesinin iptalini istedi. Davaya bakan mahkeme, devlet yardımı da alan vakıf üniversitelerinin, giderlerinin büyük bölümünü her yıl mütevelli heyeti tarafından belirlenen miktarla öğrencilerden aldıkları harçlarla karşıladığını belirtti ve öğrencinin harcı yatıramama durumunun kayıt dondurma nedeni olarak sayılamayacağına karar verdi.

Sınırsız yetkisi yok

Karara itiraz edilince dosya Danıştay’ın gündemine geldi. Temyiz incelemesini yapan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, vakıf yükseköğretim kurumlarının sahip olduğu mali ve idari özerkliğinin, o üniversitelere sınırsız bir düzenleme yapma yetkisi vermediğini belirterek, kaydı dondurulan öğrencilerin o dönem için öğretim ücretinin tamamını ödemesini gören yönetmeliğin ilgili maddesinin bireysel işlemde hukuka uygunluğu bulunmadığı için idare mahkemesinin kararını bozdu.  İdare Mahkemesi Danıştay’ın bozma kararına uyarak, idarenin işleminin iptaline hükmetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.