banner

Enflasyon arttı




TÜİK’in verilerine göre, 2013 Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de aylık yüzde 0,66, ÜFE'de ise yüzde 0,81 oranında artış gösterdi. Ana harcama grupları itibariyle en yüksek artış yüzde 0,86 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti.

Mart ayında TÜFE aylık %0,66, ÜFE %0,81 oranında arttı. Mart itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de %7,29, ÜFE'de ise %2,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2003 baz yıllı verilerine göre, Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE)  yüzde 7,29, Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) yüzde 2,30 oldu.

Mart ayında TÜFE aylık yüzde 0,66, ÜFE yüzde 0,81 artış gösterdi. 

En yüksek artış giyim ve ayakkabıda

Ana harcama grupları itibariyle en yüksek artış yüzde 0,86 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti. 

Fiyatlar, lokanta ve otellerde yüzde 0,62, sağlıkta yüzde 0,48, eğlence ve kültürde yüzde 0,33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,29, konutta yüzde 0,23, eğitimde yüzde 0,09, ev eşyasında yüzde 0,09, haberleşmede yüzde 0,02 artış görülürken, ulaştırmada yüzde 0,05 düştü. Alkollü içkiler ve tütün grubunda değişim gözlenmedi.

ÜFE'de aylık değişim, tarımda yüzde 0,07, sanayide yüzde 0,96 artış olarak gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri

Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, Mart'ta aylık bazda mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,34 arttı.

Fiyatlar, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,28, enerji hariç yüzde 0,82, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,38, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,89, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatı yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0,93, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç, fiyatları yönetilen/yönlendirilen ürünler hariç, dolaylı vergiler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,45, İşlenmemiş gıda ürünleri hariç ve alkollü içkiler tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,43, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkilerle tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 0,38 arttı. 

Mart ayı itibarıyla yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 8,80 ile ''Şanlıurfa, Diyarbakır'' oldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.