banner

Çocuğunu okula göndermeyene 500 lira ceza




Milli Eğitim Bakanlığı, e-okul üzerinden aldığı öğrenci kayıtlarını sıkı takibe aldı. Çocuğunu okula göndermeyenlere 500 lira para cezası verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ülke genelindeki tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 'Okula Kayıtsız Çocuklar ve Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı (YSÖP) Uygulaması' başlıklı bir yazı gönderdi. Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık imzalı yazı da, bakanlığın en önemli görev ve sorumlulukları arasından mecburi öğretim çağındaki tüm çocukların, Anayasa ve uluslar arası sözleşmelerden kaynaklanan eğitim ve öğretim hakkının temini olduğu kaydedildi.

Mecburi öğretim çağında olup okula kayıtsız çocukların isim ve adres bilgilerinin e-okul sisteminde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderildiği vurgulanan yazı da, "il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri okula kayıtsız öğrencileri ikametleri uygun okullara yönlendirecek. Ayrıca okul yönetimleri tarafından oluşturulacak bir ekiple kayıtsız çocuklarının ikametleri ziyaret edilecek. Ziyaretler kapsamında okul kayıtları için gerekli ikna çalışmaları ve diğer tedbirler anlatılacak. Devamsız öğrencilerin okula kazandırılmasına ilişkin her türlü tedbir alınarak çocuğunu okula göndermeyen sorumlular hakkında yasal yaptırımlar uygulanacak." Denildi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu'na göne çocuğunu okula göndermeyen, verilen izin müddetini geçiren,geç nakil yaptıran, okul çevresi dışına çıkarak izini kaybettiren, çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okul idaresine bildirmeyen öğrencinin veli veya vasi veya aile başkanları okul idaresince köylerde muhtarlığa, diğer yerlerde mülki amirliğe hemen bildirilecek. Muhtarlar ve mülki amirler en geç üç gün içinde durumun veli,vasi veya aile başkanlarına tebliğini sağlayacak. Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacak. Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği her gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilecek. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası uygulanacak.

Oku kaydı yapılan çocuklardan özel bir şekilde kendini yetiştirmiş olanlar sınavla tespit edilerek bilgi düzeyine ve yaşlarına göre uygun sınıflara kaydedilecek. Diğer çocuklarda ise okuma yazma bilmeyenler, yaşlarına bakılmaksızın birinci sınıfa kaydedilecek.

Kaynak Habertürk

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.