banner

Kızların önü nasıl açılır?




 

Nazlı Ilıcak yeni 12 yıllık zorunlu temel eğitim yasasında başörtüsü sorununu gündeme getiriyor.

 


4+4+4 teklifinin ilk halinde, 4'üncü sınıftan sonra öğrenciler açık öğretime gidebilecekti; okula devam mecburiyeti kalkıyordu. Bunun, kızlara başörtüsü sorununu aşma için verilen bir fırsat olduğu ileri sürüldü. Demek ki, Türkiye'de, kızların okuması önündeki engellerden biri başörtüsü. O zaman niye bunu halletmeye çalışmıyoruz? Laikliğin en katı olduğu Fransa'da dahi özel okullarda dini sembol yasağı yok. Yasak kamu okullarıyla sınırlı. Bizde de, ilk günden itibaren, isteyen kız, başörtüsüyle okula gidebilsin; ama özel okula.

 

Bir başka mâni de, karma okul. Bazı aileler kızlarının erkeklerle karışık okumasını istemiyor. O zaman, kız liselerinin de hayatiyetini sürdürmesine fırsat verilmeli. Oysa, bizim Notre Dame de Sion bile, erkeklere açıldı. Tabular yüzünden, hep dolambaçlı bir yol tercih ediliyor. İmam Hatiplerin orta kısmı açılsın. Ama bunu bir eğitim reformu paketi içinde sunmaya gerek yok. Reformu ayrıca tartışalım. Bunun yanı sıra, düz liselerdeki seçmeli dersler arasına Arapça ve Kur'an okuma gibi İmam Hatiplerin orta kısımlarında tedris edilen dersler konulsun; din eğitimi almak isteyen çocukların tek çaresi İmam Hatip olmasın. Alevi gruplara da, isterlerse din eğitimi verilsin. Fakat mecburi din dersi anayasadan çıkarılsın.
Nazlı ILICAK (Sabah Gazetesi) 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.