banner

Dinçer: Tasarı 28 Şubat’ın rövanşı değil




4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili düzenlemenin görüşmeleri Meclis’te devam ediyor. Tartışmaların hız kazandığı bu sürece ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer basın mensuplarına bilgi verdi.

28 Şubat’ın rövanşı Dinçer’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Zaten şu anda var olan kanunda çocukların eğitime başlama yaşı 6-14 olarak gözüküyor. Çocukların eğitimi '5 yılını doldurduğu Eylül ayından itibaren başlar' deniyor. 7 yaşından gün alanları eğitime alıyoruz. İdari ve hukuki bir fark var. 1981 yılında verilmiş bir tavsiye kararı var; eğitime başlama yaşının, 5 yaşının doldurması, 6 yaşından gün alması gerektiği şeklinde.

Biz Türkiye’de gelişmiş dünyayla bir yaş fark ortaya koymuş oluyoruz. Eğitim yaşını erkene almakla ilgili tartışmalar rasyonel bir zeminde yürütülmüyor. 5 yaşını tamamlamış çocuklarımızın yüzde 70’ini eğitiyoruz. Biz talepleri gündeme alıyoruz. 3-5 yaş grubunu eğitime alıyorduk. Bu kez 4 yaşını doldurmuş, 5 yaşından gün almış çocukları eğitime alıyoruz. Bazı insanlar varsayımlar üzerinden hareket ediyor.

'Meclis'ten geçmeden müfredat hazırlanmaz'

Meclis karar vermeden niye müfredat hazırlayalım? Karşı çıkışların temelinde varsayımlar var. Bizim nasıl davranacağımızı hesap edip, tavır alıyor. Okul öncesi kaldırılmıyor, yüzde 100 eğitim amacıyla devam ediyor. Çocukların pedagojisine göre ayarlama yapacağız. Tedirginlik ve telaş niçin?

'Haksız propaganda'

Türkiye'de belirli bir kesim, eğitimin kademeli hale getirmesine ideolojik olarak karşı çıkıyor, haksız propaganda yapıyor. Çocuklar şu anda 8 yıllık eğitime alınıyor. Ondan sonraki zorunlu bir eğitim mi? Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz. 14 yaşında zorunlu eğitim mi yoksa eğitimin 17 yaşında bitmesi mi daha iyi?

İmam hatip tartışması

İmam hatiplerin orta okullarının açılması konusuna bakıyorsanız, tartışma ideolojik bir hale dönüşür. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz, '4+4+4' olarak kademeli hale getiriyoruz, eğitim yaşını da bir yaş düşürüyoruz.

Bu düzenleme sadece imam hatip okulları için yapılsaydı, birilerinin itiraz etmeye hakkı olabilirdi. Düzenlemeyle imam hatip okullarının orta kısmı isteyen öğrenciler için açık hale gelecek. Ama bu sadece imam hatipliler için olmayacak. İmam hatip okulları orta kısmında neden eğitim vermesinler?

Alt komisyonda düzeltmeler yapıldı, gözden geçirildi. Komisyonda görüşülüyor. Hata yaptığımızı gördüğümüzde, parlak bir fikir gündeme geldiğinde niye değerlendirmeyelim. Şu anda düşündüğümüz herhangi bir şey yok.

'Bana üç ülke göstersinler...'

12 yıldan vazgeçtik 8 yıllık kesintisiz eğitimin olduğu üç ülke göstersinler ben yine kararımızı hükümet olarak gözden geçirelim. İrlanda ve Yeni Zelanda’da var -nasıl olduğunu bilmiyorum ama- onların dışında hiçbir ülkede 6 yıldan daha uzun süreli kesintisiz eğitim yok. Dünyanın yaklaşık 205 ülkesini gözden geçirdik. Bu belgeleri muhalefete de verdim buna karşı çıkanlara da sundum.

'Karşı olsam, mücadele ederdim'

Ben düzenlemeye karşı olsam, buraya gelip size anlatmaya çalışır, komisyonda saatlerce bilgi verir miydim? Milli Eğitim Bakanı olarak içime sinmeyen bir mesele olsaydı parti içersinde her türlü mücadeleyi verecek cesarete sahibim. Müdahele etmem gerekiyorsa yapıyorum. Eğitim sistemini alt üst etme amacında değiliz. İnşallah dünya ile aramızdaki mesafeyi kapatacağız. 5 yıl sonra onların da hayal edemeyeceği güzel ve esnek

'28 şubat'ın rövanşı değil'

28 Şubat'a tepki olarak bakmıyorum. 28 Şubat sürecinde eğitim kesintisiz hale getirilmesinin subjektif ve siyasi gerekçelerle yapıldığını biliyorum. Muhalefet dünyadaki örneklerine baksın.

'Kitapta ırkçı ifadeler var'

İstanbul’daki kitap olayı enterasan bir hadise. Kitapları Milli Eğitim Bakanlığı değil, kaymakamlık dağıtmış. Daha önce Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılmış bir kitap. Özel bir yayınevi, Hrant Dink’le ilgili yazılardan ekleme yapmış. Kaymakamlık, kitabı son bir inceleme yapmadan iyi niyetle dağıtmış. Yapılan eleştiriler doğru, kitapta ırkçılık yapan ifadeler var. 'Dağıtımını durdurun' diye talimat verdim.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.