banner

Yeni SBS nasıl olacak?




Yeni Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nasıl olacak? Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı SBS’de çoktan seçmeli test dönemini sona erdirecek yeni sistemle ilgili detaylar belli olmaya başladı. Yeni sisteme göre, öğrencilerin ders içi ve ders dışı tüm faaliyetleri kayıt altına alınacak, her öğrencinin özel bir dosyası olacak. İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “Çocukları test cenderesinden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Açık uçlu sorularla yürüyen bir seçme daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz” açıklamasının ardından bakanlığın üzerinde çalıştığı modellerin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Hürriyet Gazetesi’nden Esra Kaya’nın haberine göre, MEB’nin, liseye geçişlerde bu yıl son kez yapmayı planladığı SBS yerine gelecek yeni modelde, öğrencilerin ders içi ve ders dışı faaliyetleri, performansları istedikleri lise türüne yerleşmede etkili olacak. Yeni sisteme göre, öğrencilerin yıl içinde yaptığı ödevler, aldığı notlar, katıldığı yarışmalardan performans puanı oluşturulacak. Her öğrencinin özel bir dosyası olacak. Öğrencilerin 4 yıl boyunca yürüttüğü bütün faaliyetler, aldığı notlar, ders dışı etkinliklerdeki başarıları bu dosyaya kaydedilecek. Öğrencilere açık uçlu soruların yer aldığı ayrı bir sınav da yapılacak. Bütün bu sınav ve etkinliklerdeki başarılarıyla öğrencilerin genel değerlendirmesi yapılacak. Öğrenciler her yıl aldıkları puan ve genel sınavdaki başarı durumlarına göre istedikleri okulları seçebilecekler.

SBS’de açık uçlu soru sistemine eğitimcilerden tepki;

Eğitim-İş

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, sınavlarda yandaşlara, cemaatlere kayırma olabileceğini savunurken, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da aynı endişeyi dile getirerek, “Açık uçlu soruların değerlendirmesi de açık uçlu olabilir. Ciddi itirazlar çıkar” dedi. Demir ve Koncuk, Hürriyet’e şunları söyledi:

Türk Eğitim-Sen

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Sayın Nabi Avcı, kutupları yeniden keşfetmeye çalışıyor. Kazakistan modeliyle Türk Milli Eğitim sistemi bir yere gidemez. Türkiye şartları farklı bir ülke. Önemli olan eğitim sistemindeki yanlışların düzeltilmesi. Nabi Avcı’nın kafası karışık. Bakanlık işin içinden çıkamıyor. Eğitim sisteminde açık uçlu sorulara geçiş zamana yayılmalı. Değerlendirme çok önemli. Açık uçlu soruların değerlendirmesi de açık uçlu olabilir. Net sonuçlar elde edilmeli. Cevaplar net olmalı. Aksi takdirde ciddi itirazlar olur. Bunlar paldır küldür olacak işler değil. Nabi Avcı önce SBS olacak mı, olmayacak mı ona karar vermeli. ‘SBS kalkacak’ diyorlardı. Şimdi şekil şemal tartışması başladı. Karışıklık  bir an önce giderilmeli.

Bu önerinin uygulanabilirliği yok

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: Esas önemli olan sınav odaklı eğitim sisteminin kaldırılması. Merkezi yerleştirme sınavlarında açık uçlu sorular sorulması müdahalelere neden olabilir. Sınavlarda yandaşlara, cemaatlere kayırma olabilir. Sınav mülakata kayar. Objektiflikten uzak, öznel değerlendirme olur. Bakan bey kulağa hoş geliyor diye açık uçlu soru diyor ancak yumağa dolandılar. Çözemiyorlar. Kazakistan modeli falan hikaye. Bakanın önerisinin uygulanabilirliği yok.

Kaynak Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.