banner

Ünlü sunucudan ‘gazetecilik’ mesleğini seçeceklere uyarı




Habertürk program yapımcısı ve sunucusu Ece Üner, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde katıldığı söyleşide gazetecilik ve televizyonculuk mesleğini yapmak isteyen öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.

Habertürk program yapımcısı ve sunucusu Ece Üner, İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nün düzenlediği “Haberin Sorusu Nerede Başlar Nerede Biter ?” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

“Akşam Raporu” ve “Enine Boyuna” programlarının sunucusu Ece Üner, İletişim Fakültesi öğrencilerine tecrübelerini ve medyanın bugün içinde bulunduğu durumu anlattı.

Gazetecilik göründüğü kadar ışıklı ve parlak değil

Gazetecilik mesleğine ilk atıldığı yılları şanslı bir dönem olarak nitelendiren Üner, “Ben mesleğe sıfırdan başladım. Stajyer olarak çalışmaya başladığım dönemler Amerika-Irak olayları gündemdeydi. İyi dil bilen insanlara ihtiyaç vardı. Gelen haberlerin çevirilerini yapıyorduk. Bu sektör göründüğü kadar ışıklı ve parlak değil. Kendine göre zorlukları var,” dedi.

Tepki vermek için yerinizden olmayı göze almalısınız

Üner, Basın-İktidar ilişkisi hakkında gelen bir soruya, “Türkiye'de bugün tepki vermek demek, yerinden olmayı göze almak demek. 1980 sonrası medya patronları ne zaman ki fabrika kurmaya, başka sektörlere atılmaya giriştiler o zaman hükümete muhtaç kaldılar. Çünkü hükümete başkaldırdıkları takdirde ihale alamıyorlardı. O zaman hükümete uyum sağlamak durumunda olup bağlı kaldılar,” sözleriyle basının iktidara olan bağlılığına dikkat çekti.

İletişim fakültesi mezunları açıkta

İletişim fakültesi mezunlarının açıkta kaldığı fakat medya çalışanlarının iletişim fakültesinden mezun olmayanlar olduğuna da değinen Üner, “Medyada uzmanlaşma dönemi başladı. Medyanın bazı yerlerde boşlukları var. O yüzden çalışma kadrosunda kendini başka alanlarda geliştirmiş bireylere yer veriyor. Bu yüzden de başka alanlardan insanlar medyada yer alıyor. Az önce de dediğim gibi, bir şey ne kadar ışıklıysa arka tarafı o kadar karanlık kalıyor,” yanıtını verdi.

Öğrencilerden gelen sorular üzerine basın- iktidar ilişkisine de değinen Ece Üner, “Patronlar, gazete patronu olmaktan çıkıp da başka her şeyin patronu olmak isteyince; başkanlardan, hükümetten bağımsız haber yapmak imkânsızdır. Düşündüğünüzü özgürce dile getirme şansı Amerika'da da yok. Hükümet istikrar istiyor. İstikrar demek, tek ses, tek görüş demek. Bunu da sağlamak için medyayı kullanıyor” diyerek konuşasını sonlandırdı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.