banner

Türkiye’de 220 bin öğrenci kaynaştırma eğitimi alıyor




Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2012-2013'te ilkokullarda 67 bin, ortaokullarda 80 bin, lise düzeyinde de 14 bin öğrencinin kaynaştırma eğitimi aldığı belirtilirken bu sayının özel eğitim kurumlarıyla birlikte 220 bini bulduğu ifade edildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, 46 bin 95 engelli öğrencinin ücretsiz taşıma hizmetinden yararlandığını belirterek, bu alana ayrılan kaynağın 95 milyon liraya ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün "Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi" kapsamında düzenlenen üç günlük tanıtım ve soru geliştirme çalıştayı, Ankara Bilkent Otel ve Kongre Merkezi'nde başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Asan, çalıştayın önemine değinerek, sistemin çözüm önerileri çerçevesinde yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi. Bakanlık olarak engelli vatandaşların insan onuruna yakışır şekilde hayat sürebilmeleri için çalıştıklarını ifade eden Asan, "2005 yılında bin 500 maddelik engelliler kanunu Türkiye için bir reformdu. O zamana kadar çocuğunu gizleyen aileler engelli bireyleri kurumlara destek almak için getirdiler. SSK ve Emekli Sandığı güvencesinde olanlar yararlanıyordu. Bağ-Kur'luların ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmayan bireylerin de yararlanabileceği şekilde hizmetlerin önünü açtık" diye konuştu.

Asan, 2002'de özel eğitimden kaynaştırmaya örgün eğitimdeki engelli sayısının arttığına dikkati çekerek, bu alandaki ödemelerin de artırıldığını söyledi.

46 bin 95 öğrenci ücretsiz taşınıyor

Engelli öğrenciler için ücretsiz taşıma hizmeti verdiklerini de dile getiren Asan, "2004-2005 öğretim yılında 6 bin 901 öğrenci taşıma hizmetlerinden yararlanıyordu. Bu sayı altı kat arttı, 46 bin 95 öğrencimizi ücretsiz taşımaktayız. Bu alana ayırdığımız bütçeyi de artırdık. 2012-2013 öğretim yılı kapsamında taşıma ücretine ayrılan kaynak tutarının 95 milyon liraya ulaşması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Kaynaştırma eğitiminde sıkıntılar olduğuna işaret eden Asan, bu sorunları giderebilmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Mevzuatta çalışmalar yaptıklarına da değinen Asan, özürlü, sakat, çürük gibi ifadelerin kaldırıldığını anımsattı.

Özel eğitim öğrenci sayısı yüzde 640 arttı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu da açılışta yaptığı konuşmada, 2012-2013'te ilkokullarda 67 bin, ortaokullarda 80 bin, lise düzeyinde de 14 bin öğrencinin kaynaştırma eğitimi aldığını bildirdi.

Toplam 220 bin öğrenci kaynaştırmalı eğitim alıyor

Bu rakamın özel eğitim okulları ve sınıflarındaki öğrencilerle 220 bine ulaştığına işaret eden Baloğlu, son 6 yılda özel eğitim öğrenci sayısının yüzde 640 arttığını söyledi. Baloğlu, bu artışın sistemi zorlayacağını ve eğitimi karşılayacak fiziksel ortamların, insan kaynağının yeterli olmayacağını ifade etti.

Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük ise 2006 yılında 995 kurumda 115 bin engelli olduğunu belirterek, "Bugün genel müdürlüğümüze bağlı bin 747 kurumda 260 bin engelliye destek eğitim hizmeti veriyoruz. Kurumlarımıza 115 milyon lira destek eğitim hizmeti için para aktarıyoruz. 2006 yılından bugüne kadar 6 milyar 278 milyon lira para aktarmışız" bilgisini verdi.

Alandaki en büyük sıkıntının yetişmiş eleman olmamasından kaynaklandığını dile getiren Küçük, fizyoterapist ve zihinsel engelli öğretmenliği alanında yeterli eğitim personeli olmadığını kaydetti.

"Özel rehabilitasyon merkezleri çok yeterli değil"

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi kaynaştırmalı eğitimin önemini vurgulayarak, içeriğin doldurulması gerektiğini söyledi. Çiftçi, "Kaynaştırmalı eğitimde çocuk temel eğitimi alıyor, bu eğitimi takviye edecek bireysel gelişimlerini ancak özel rehabilitasyon merkezlerinde alabilecek. Özel rehabilitasyon merkezleri çok yeterli değil" şeklinde konuştu.

Merkezlerin fonksiyonlarını yerine getirmesinin önemine değinen Çiftçi, çalıştayda Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuya ilişkin araştırma yaparak sorunların ortaya koyulacağını ve çözüm önerileri üretileceğini dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.