banner

Sınava hazırlananlar bu uyarılara dikkat!




Uzmanlar yaklaşan sınavlar öncesi öğrencileri sadece ders çalışma ve düzenli uyku konusunda uyarmıyor, aynı zamanda dengeli beslenme ve doğru gıdaları tüketmeleri gerektiği konusunda da uyarıyor.

Milyonlarca öğrencinin gireceği SBS ve LYS sınavları yaklaşıyor. Uzmanlar sınava girecek öğrencilerin beslenmelerine özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, doğru beslenmenin sadece kilo vermede ve hastalıklarda değil odaklanmada da en önemli etken niteliğini taşıdığını belirtiyor.  Balık, yumurta ve kırmızı et zekâ açan besinler arasında yer alıyor, brokoli ve ıspanak ise strese karşı birebir!

Sağlıklı beslenme ile beyin daha aktif çalışıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, “Sağlıklı beslenme ile beynin daha aktif ve verimli çalışması sağlanabilir. Sınav öncesi dikkati artırmak ve stresi azaltmak için beslenmeye dikkat edilmeli” diyor. SBS’ye yaklaşık 20 gün kala yoğun çalışma temposuyla mücadele eden öğrencilerin vücutlarını stresten korumak için bol C ve E vitamini almaları gerektiğini belirten Köse, ekliyor: “C vitamini taze sebze ve meyvelerde bolca bulunur. Kahvaltıda mutlaka yeşil biber ve maydanoz, ara öğünlerde çilek ve erik tüketilmelidir. E vitamini için en iyi kaynaklardan biri tam buğday ekmeğidir. Havaların sıcaklığından ötürü sebzelerden özellikle yeşil olanları haşlanmış olarak tüketilmelidir. Tansiyonun düşmemesi için günde 1 bardak mineralli su içilebilir.”

Balık, yumurta ve kırmızı etin beynin beslenmesini sağlayan en iyi kaynaklar olduğunu belirten Köse, “Sabahları haşlanmış yumurta ve kahvaltıya ek olarak 1 tatlı kaşığı pekmez, 2 adet ceviz içi ve 3 badem zihni açar. Akşamüstü ders çalışmaya devam ederken ara öğünde balla tatlandırılmış muz enerji verir ve fosfor içeriğiyle beynin daha iyi çalışmasını sağlar” diyor. Köse, öğrencilerin tüketmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:

Kırmızı et: Demir ihtiyacı için haftada 2 kez kırmızı et yenmeli.

Brokoli ve ıspanak: Stresten korunmak ve minerallerin vücuda yarar sağlaması için bu sebzeler az pişirerek tüketilmelidir.

Taze renkli meyveler: Vitamin içeriği en yüksek besinler sarı, kırmızı ve yeşil meyvelerdir. Bu meyveler hem enerji verir hem de tok tutar.

Bağışıklığı güçlendiren formül

BAĞIŞIKLIK sistemini güçlendirmek için E, C vitaminleri ile magnezyum, demir ve çinko mineralleri ortak tüketilebilir. 4 kaşık tahıl gevreği, 2 adet kuru kayısı, 2 adet ceviz, 1 tatlı kaşığı pekmez, portakal suyu ile mükemmel antioksidan kaynağı alınır.

Bunları unutmayın!

-Çok çalışan değil etkin çalışan kazanır.

-Sonuca odaklanmak kaygıyı artırır ve performansı düşürür. Tek bir şeye kilitlenmek alternatifsiz bırakır.

-Hızlı olmaya çalışmak seri olmaktan farklıdır. Doğrusu seri ve ritmik olmaktır.

-Deneme sınavları göstergedir. Sınav sonucunun direkt habercisi değildir.

-Hırs eğer kontrol edilemez düzeydeyse zararlıdır.

Uyku düzeni sınavdan önce stabil hale gelmeli

SBS ve üniversite sınavlarına artık sayılı günler var. Milyonlarca çocuk ve genç aylardır bu sınavlara hazırlanıyor. Eğitim Danışmanı Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, öğrencilerin sınavdan 1 gün önce yapmaları gerekenleri şöyle sıralıyor: “Dingin ve keyifli bir gün geçirilmeli. Sınavla ilgili diyaloglardan kaçınılmalı. Yorucu bedensel ve zihinsel faaliyetlerden kaçınılmalı. Dışarıda özellikle de kişinin bilmediği yerlerde yiyecek tüketilmemeli.”

Emin olduğunuzu düşündüğünüz sorulardan başlayın

Sınav günüyle ilgili de tavsiyelerde bulunan Gümüşel, öğrencilerin sınava hangi sorudan başlamaları gerektiği konusunda şunları söylüyor: “Turlama tekniğini kullanmak verimlidir. En emin olduğun sorulardan başlamak, emin olduğun ama işlem gerektiren sorularla devam etmek, en son zorlanılan sorulara yönelmek gerekir. Sıralı ve ardıl çözme yöntemi daha düzenli görünse de hem süre hem konsantrasyon yönetimi açısından dezavantajlıdır. Soruların kitapçıkta yerleşmesi kolaydan zora ya da konu içeriğine göre bir düzen izlemez. Bu yüzden ardıl sistem her soruda yeni uyaranla karşılaşma ve yeniden adaptasyon uyumu demektir. Öğrencinin sınavda zorlandığı ya da emin olmadığı bir soruyla karşılaşması halinde pas geçme becerisini gösterebilmesi gerekir. Soruyu gördükten sonra beyniniz zaten geri planda o soruyla ilgili materyali hazırlayacaktır. Sonradan geri dönüldüğün de çözüm üretmek hazır materyalle daha kolay hale gelmiş olacaktır.” Sınav esnasında kendini iyi hissetmeme (heyecanlanma, mide bulantısı, gözde kararma) konusundaki önlemin çok önceden alınması gerektiğini belirten Gümüşel, “Böyle bir durumla karşılaşıldığında önceden planlanan yöntemler uygulanabilir. Kısa molalar, diyafram nefes çalışması, düşünce kontrol çalışmaları bunlara örnektir. Sınav anı stratejisi böyle durumlarda çok önemlidir. Otomatize olmuş bir sisteminiz varsa anlık kaygı atağını yönetmek daha kolay olur” diyor. Soruların erken bitirilmesi halinde sınav yerinden ayrılıp ayrılmamanın öğrencinin tercihine kaldığını belirten Gümüşel ekliyor: “Bu, kendinizden ve yaptığınızdan ne kadar emin olduğunuzla ilgili bir şey. Genelde erken bitirme, stratejisi olmayan kişilerin yaşadığı bir durumdur.”

Kaynak Habertürk

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.