banner

AB’ye vizesiz giriş tarihi 2015!




Avrupa İstikrar İnisiyatifi, Avrupa Birliği'nin "en geç 2015 sonunda Türkiye'ye vize muafiyeti tanıması gerektiğini" bildirdi.

Uzmanlık alanı AB'nin genişleme politikası olan Berlin merkezli düşünce kuruluşunun "Vize düğümünü çözmek" başlıklı raporunda, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde yaşadıkları nedeniyle AB'ye güvenmediği için geri kabul anlaşmasını imzalamadığı kaydedildi.

Rapora göre, vize muafiyeti sürecinde AB'nin yaklaşımı şu şekilde algılanıyor:

"Vize muafiyeti yol haritasındaki 70 şartımızı yerin getirin, sınır kontrolleri için daha çok harcama yapın ve sınırlarınızı AB'ye düzensiz göçe kapatmamıza yardımcı olun. Geri kabul anlaşmasını imzalayıp uygulayarak, Türkiye üzerinden AB'ye giren on binlerce düzensiz göçmeni geri alın. Herkese Türkiye'ye iltica hakkı tanıyın ve onlara iyi davranarak AB'ye gitmemelerini sağlayın. Bunların hepsini yaptığınızda AB üyeleri Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanımak için oylama yapabilir. Bu oylamanın ne zaman olacağını ya da kabul edilip edilmeyeceğini maalesef size söyleyemeyiz. Bu arada bizim iyi niyetimize güvenin."

Hiç bir ülke bu kadar uzun süre vize engeli yaşamadı

Türkiye'nin AB'ye güvenmemesine hak verilen raporda, daha önce katılım müzakereleri yapan hiçbir ülkenin bu kadar uzun süre vize engeliyle karşılaşmadığı hatırlatıldı.

Raporda, vize muafiyeti sürecinde "Gordion düğümünü" kesmek için Türkiye'ye bazı tavsiyelere yer verildi.

Avrupa İstikrar İnisiyatifi, bu kapsamda Ankara'nın vize diyaloğunun katılım sürecinden ayrı bir süreç ve eşitler arası müzakereler olduğunu Brüksel'e hatırlatarak yol haritasındaki tüm şartları kabul etmeyeceğini peşinen ilan etmesini istedi.

Raporda Ankara'nın AB'ye, vize diyaloğu sürecinde Türk vatandaşlarının seyahatlerinde sürekli bir iyileşme görmek istediğini vurgulaması gerektiği belirtildi.

Raporda Türkiye'ye, vize muafiyeti için gerçekçi bir tarih ilan etmesi tavsiye edilerek en geç 2015 sonunda vizesiz seyahatin başlaması gerektiği vurgulandı ve AB'nin bu tarihe kadar adım atmaması halinde geri kabul anlaşmasının geçersiz ilan edilmesi istendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.